Ta sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Przygotuj zamiast jarzynowej
Na świątecznym stole jak co roku nie może zabraknąć wyśmienitych, wytrwanych przekąsek. Najbardziej popularne w naszym kraju są wszelkiego rodzaju sałatki z majonezem. Jeśli chcesz przygotować coś, co pozytywnie zaskoczy domowników i gości, zamiast tradycyjnej jarzynowej czy porowej proponujemy sałatkę koperkową. Przepis pochodzi z zeszytu siostry Anastazji.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Siostra Anastazja Pustelnik to zakonnica z Podkarpacia, której przepisy na pyszne potrawy i wypieki zna mnóstwo Polaków. Wydała sporo książek kulinarnych, sprzedających się w nakładzie aż 4 milionów egzemplarzy. Siostra Anastazja słynie z tego, że gotuje na bazie prostych i łatwo dostępnych składników, a większość jej przepisów to tradycyjne polskie dania. Na święta Bożego Narodzenia, zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej, proponuje zupełnie nową, a równie smaczną jej odsłonę. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste.
Sałatka koperkowa z przepisy siostry Anastazji. Przepis
Aby przygotować sałatkę koperkową potrzebne będą następujące składniki.
Sposób przygotowania:
Filety drobiowe należy opłukać, przyprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku. Po wystudzeniu pokroić mięso w niedużą kostkę. Cebulę posiekać, ogórki kiszone i ananasa pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, a następne drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać też odsądzoną z zalewy kukurydzę i groszek. Na koniec dodać jeszcze majonez, przyprawy i wszystko razem wymieszać. Smacznego!