Przepis na botwinę do słoików. Zachowaj wiosenne smaki na dłużej

Jak postępować z botwiną w kuchni? W grę wchodzi nie tylko chłodnik!
Jak postępować z botwiną w kuchni? W grę wchodzi nie tylko chłodnik!123RF/PICSEL

Kiedy sezon na botwinę?

Jak odkręcić słoik? Banalne trikiInteria DIYInteria DIY

Prosty przepis na botwinę do słoików

  • 4 dużych pęczków botwiny,
  • 1 dużego pęczku świeżego koperku,
  • 1 główki czosnku,
  • 2 litrów wody,
  • 2 łyżek soli,
  • 2 łyżek cukru,
  • 6 łyżek octu.
  • Botwinę dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Liście oraz łodygi osusz i drobno posiekaj. Z kolei korzenie obierz ze skórki, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj o założeniu jednorazowych rękawiczek, by uchronić dłonie przed barwiącym sokiem z warzyw.
  • Do wyparzonych, ale suchych słoików przełóż botwinkę. Na wierzchu umieść poszatkowany koper oraz po dwa ząbki czosnku - możesz je przekroić na pół.
  • Wodę z octem, cukrem i solą zagotuj. Gdy lekko przestygnie, zalewę wlej do słoików z botwiną. Postaraj się zachować dwa lub trzy centymetry wolnej przestrzeni od wieczka.
  • Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez pół godziny.
  • Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Zobacz również:

    Dlaczego warto jeść botwinę?