Najlepsze warzywa na detoks

Detoks poprawi kondycję organizmu. Wystarczy sięgnąć po kilka warzyw
Detoks poprawi kondycję organizmu. Wystarczy sięgnąć po kilka warzyw123RF/PICSEL

Dlaczego warto przeprowadzić detoks?

  • Odczuwa się ciągłe przemęczenie.
  • Na skórze pojawiają się wypryski oraz trądzik.
  • Cera jest sucha i tzw. ziemista.
  • Pojawiają się dodatkowe kilogramy.
  • Doskwierają problemy żołądkowe.
  • Zmienia się częstotliwość wypróżnień.
  • Organizm cierpi z powodu drobnych infekcji.
Jak wprowadzić błonnik do diety?INTERIA.TVINTERIA.TV

Zobacz również:

    Jak zabrać się za detoks organizmu?

    Warzywa na detoks

    Kapusta, ogórek, papryka, brokuły, pietruszka - te pięć musi się znaleźć w diecie
    Kapusta, ogórek, papryka, brokuły, pietruszka - te pięć musi się znaleźć w diecie123RF/PICSEL
    • Kapusta - o niej najczęściej przypominamy sobie jesienią, kiedy przygotowujemy ją do kiszenia. Jednak białą kapustę warto jeść przez cały rok, a w sezonie niewybaczalny jest jej brak w menu. Co kapusta nam oferuje? Jest nafaszerowana witaminami (A, z grupy B, C, E, K) oraz przeciwutleniaczami. Jak wiadomo, to właśnie one pomagają usunąć toksyny z organizmu, a także poprawiać kondycje organizmu. Nie trzeba wspominać, że biała kapusta jest niskokaloryczna, a jej możliwości kulinarne: nieograniczone.
    • Brokuły - zielony kuzyn kalafiora coraz częściej ląduje na naszych stołach: i dobrze! Można z niego przyrządzić tyle dań, że trudno zliczyć na palcach jednej ręki. Brokuły można zjadać na surowo i dodawać do sałatek, zapiekać, ale także blanszować, co powiększa spektrum możliwości tego warzywa. Oczywiście, brokuły oferują nam wiele witamin i minerałów, jednak najcenniejszy jest sulforafan, który zaliczany jest do naturalnych antyoksydantów.
    • Nać pietruszki - jeśli tę zieloną część popularnego warzywa korzeniowego, traktowaliśmy jako dodatek do zup, to czas natychmiast zerwać z tym przekonaniem. Zielone i aromatyczne liście pietruszki to wspaniała baza do sosów, pesto, past lub koktajli. To cenne źródło witaminy C, którą najczęściej kojarzymy z dobroczynnym wpływem na naszą odporność. Warto wiedzieć, że ta substancja wzmacnia naczynia krwionośne, a - co najważniejsze - skutecznie wspiera detoks.
    • Czerwona papryka - ona z kolei to jest nieodłącznym składnikiem leczo - jednogarnkowego dania, które latem zajada się tysiące Polaków. Jednak paprykę warto zjadać na surowo i chrupać ją jak najczęściej. To niskokaloryczne warzywo powinno być traktowane jako przekąska, co pozwoli nam lepiej opanować głód. Papryka to warzywo, które zawiera ogromne ilości witaminy C, a jak wiadomo, to właśnie ona pomaga pozbyć się toksyn.
    • Ogórki - kiedy sezon ogórkowy jest w pełni, to wszyscy serwują do obiadu mizerię, a późnym latem zamykają je w słoikach. Poczciwy ogórek powinien, tak jak papryka, być chrupany jak najczęściej. Dlaczego? Zielone warzywo ma mnóstwo wody, która jest niezbędna w procesie detoksykacji. Ogórek zawiera również krzem, dlatego nie zdziwmy się, kiedy poprawi się równocześnie kondycja naszej cery.