Przerośnięte ogórki nie muszą lądować w koszu. Wykorzystasz je do smakowitego obiadu

Jak przygotować wyśmienity chłodnik ogórkowy w domu?
Jak przygotować wyśmienity chłodnik ogórkowy w domu?Getty Images

Z czego najlepiej przygotować chłodnik?

Zobacz również:

    • ogórki,
    • rzodkiewki,
    • szczypiorek,
    • bazylię,
    • koperek,
    • pomidory,
    • cukinię,
    • czerwoną paprykę,
    • czerwoną cebulę,
    • buraczki,
    • botwinkę,
    • kalarepę.

    Patent na wykorzystanie przerośniętych ogórków

    Przerośnięte ogórki gruntowe doskonale sprawdzą się w chłodniku
    Przerośnięte ogórki gruntowe doskonale sprawdzą się w chłodniku123RF/PICSEL
    • 3-4 przerośnięte ogórki gruntowe
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 pęczek świeżego koperku
    • ½ pęczka rzodkiewki
    • 1 l maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru
    • 2-3 jajka ugotowane na twardo
    • 2-3 ugotowane młode ziemniaki
    • sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

    Jak zrobić dobry chłodnik z ogórków?

    1. Ogórki gruntowe dokładnie szorujemy pod wodą, a następnie obcinamy oba końce. Możemy zostawić skórkę lub ją obrać. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach.
    2. Do tartych ogórków możemy dodać także kilka tartych rzodkiewek. Składniki w misce wzbogacamy o ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
    3. Do ogórków, rzodkiewki i czosnku dodajemy wybrany nabiał, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
    4. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy danie.
    5. Gotowy chłodnik ogórkowy podajemy z młody ziemniakami oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsatPolsat