Przerośnięte ogórki nie muszą lądować w koszu. Wykorzystasz je do smakowitego obiadu

Jak przygotować wyśmienity chłodnik ogórkowy w domu?
Jak przygotować wyśmienity chłodnik ogórkowy w domu?Getty Images

Z czego najlepiej przygotować chłodnik?

  • ogórki,
  • rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • bazylię,
  • koperek,
  • pomidory,
  • cukinię,
  • czerwoną paprykę,
  • czerwoną cebulę,
  • buraczki,
  • botwinkę,
  • kalarepę.

Patent na wykorzystanie przerośniętych ogórków

Przerośnięte ogórki gruntowe doskonale sprawdzą się w chłodniku
Przerośnięte ogórki gruntowe doskonale sprawdzą się w chłodniku123RF/PICSEL
  • 3-4 przerośnięte ogórki gruntowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • 1 l maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ugotowane młode ziemniaki
  • sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić dobry chłodnik z ogórków?

  1. Ogórki gruntowe dokładnie szorujemy pod wodą, a następnie obcinamy oba końce. Możemy zostawić skórkę lub ją obrać. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach.
  2. Do tartych ogórków możemy dodać także kilka tartych rzodkiewek. Składniki w misce wzbogacamy o ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Do ogórków, rzodkiewki i czosnku dodajemy wybrany nabiał, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
  4. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy danie.
  5. Gotowy chłodnik ogórkowy podajemy z młody ziemniakami oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsatPolsat