Przerośnięte ogórki nie muszą lądować w koszu. Wykorzystasz je do smakowitego obiadu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Spory rozmiar i nietypowy kształt przerośniętych ogórków utrudnia włożenie ich do słoików i zalanie smakowitą zalewą. Dziwne okazy nie zachęcają także do popołudniowego podjadania czy pokrojenia na kanapkę. Czy da się wykorzystać warzywo bez konieczności marnowania składnika? Okazuje się, że jego smak świetnie odnajdzie się w zupie idealnej na lato. Jak przygotować chłodnik ogórkowy? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Z czego najlepiej przygotować chłodnik?
Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, to rodzaj zupy podawanej na zimno. Idealnie sprawdza się podczas wysokich temperatur, kiedy sama myśl o godzinach spędzonych w kuchni odbiera nam chęć i siły. Potrawa nie tylko doskonale syci, ale także schładza przegrzany pobytem na słońcu organizm. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kilka ulubionych, chwila pracy i smakowity efekt gotowy.
Smakowite chłodniki najczęściej przygotowuje się na bazie dobrze schłodzonego kefiru, maślanki, zsiadłego mleka, a także jogurtu naturalnego. Większość tego typu dań łączy podawanie ich z ugotowanymi młodymi ziemniakami oraz jajkami na twardo. Jakie składniki grają główne role w tradycyjnych oraz bardziej nowoczesnych przepisach na chłodnik? Znajdziemy w nich m.in.:
- ogórki,
- rzodkiewki,
- szczypiorek,
- bazylię,
- koperek,
- pomidory,
- cukinię,
- czerwoną paprykę,
- czerwoną cebulę,
- buraczki,
- botwinkę,
- kalarepę.
Patent na wykorzystanie przerośniętych ogórków
Wyraźnie większe od innych, bardziej pękate lub o dziwnych kształtach. Przerośnięte ogórki nie nadają się już do marynowania czy kiszenia. Osoby, które nie lubią takich okazów, podkreślają, że ich skórka robi się nieprzyjemnie twarda, a miąższ zaskakuje ilością pestek. Nie warto się jednak ich pozbywać lub pomijać podczas zakupów. Na bazie takich ogórków przygotujemy wyśmienity chłodnik, idealny na upalne dni.
Składniki na chłodnik z ogórków
- 3-4 przerośnięte ogórki gruntowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- ½ pęczka rzodkiewki
- 1 l maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 ugotowane młode ziemniaki
- sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić dobry chłodnik z ogórków?
- Ogórki gruntowe dokładnie szorujemy pod wodą, a następnie obcinamy oba końce. Możemy zostawić skórkę lub ją obrać. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach.
- Do tartych ogórków możemy dodać także kilka tartych rzodkiewek. Składniki w misce wzbogacamy o ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Do ogórków, rzodkiewki i czosnku dodajemy wybrany nabiał, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
- Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy danie.
- Gotowy chłodnik ogórkowy podajemy z młody ziemniakami oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego!
Sprawdź również: