Czy to jedna z najpyszniejszych past do chleba? Wszystko na to wskazuje

Kanapka to prawdopodobnie najszybsza i najprostsza forma posiłku, który powinien zaspokoić nasz głód. Sęk w tym, że kanapka powinna zawierać wartościowe odżywczo składniki i w dodatku doskonale smakować. W związku z tym watro przygotować pyszną i zdrową pastę kanapkową z cukinią w roli głównej.

Jak zrobić pyszne smarowidło z cukinii?
Jak zrobić pyszne smarowidło z cukinii?123RF/PICSEL

Lato w pełni, a to oznacza, że trwa sezon na cukinię, która jest bardzo popularnym składnikiem wielu, smakowitych dań. Tym razem przedstawiamy przepis na smarowidło z cukinii do chleba, którym z powodzeniem możemy zastąpić masło.

Tę bardzo smaczną, ale prostą w przygotowaniu pastę z cukinii przyrządzimy w ekspresowym tempie, korzystając z zaledwie kilku, dodatkowych składników.

Pasta z cukinii do chleba - składniki

Do przygotowania pasty z cukinii potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg cukinii,
  • 300 g marchewki,
  • 250 g cebuli,
  • 2 główki czosnku
  • sól,
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • olej do smażenia.

Pasta z cukinii - przepis

Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się z niej pestek i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek w drobne plasterki.

Na patelnię wlewamy olei, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy ją do momentu, aż zmięknie. Następnie dokładamy pokrojoną marchewkę i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy moc pod patelnią i dusimy pod przykryciem.

Cukinia wspaniale zagęszcza dania, a przy tym jest bardzo lekkostrawna
Cukinia wspaniale zagęszcza dania, a przy tym jest bardzo lekkostrawna123RF/PICSEL

Po upływie kilku minut, gdy marchewka zrobi się miękka, wszystkie warzywa z patelni przekładamy do miski. Na patelnię ponownie wlewamy odrobinę oleju i wkładamy pokrojoną cukinię, którą solimy. Cukinię dusimy, aż zrobi się miękka. Do cukinii przekładamy podduszone wcześniej warzywa i doprawiamy solą, wędzoną papryką, słodką papryką, ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym.

Całość dokładnie mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i dwie łyżki octu jabłkowego. Ponowie mieszamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły, a następnie dusimy aż wszystkie warzywa zaczną się rozpadać i odparuje z nich woda.

Warzywa z patelni przekładamy do miski i blendujemy. Jeśli okaże się, że konsystencja pasty jest rzadka, ponownie przekładamy na patelnię i dusimy aż woda dokładnie odparuje i wszystko zgęstnieje. Tak przygotowaną pastę należy przestudzić i wówczas możemy przełożyć ją do czystych słoików. Gotowe!

„Ewa gotuje”: Eklery z bitą śmietanąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas