„Ewa gotuje”: Domowy ser białyPolsat

Przestaniesz kupować go w sklepie. Sam przygotujesz domowy twaróg

Twaróg jest tak powszechny, że pewnie rzadko myślimy o jego samodzielnym przygotowaniu. Okazuje się, że jest to banalne i nie potrzebujemy do tego jakichś specjalnych umiejętności. Domowy twaróg jest pyszny, a można go wykorzystać do dalszych kulinarnych działań. Ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Czas poznać, jak zrobić domowy twaróg w domu.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na domowy twaróg

  • 3 litry mleka niepasteryzowanego
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Jak zrobić domowy twaróg? Nie wymaga on specjalnych umiejętności
Jak zrobić domowy twaróg? Nie wymaga on specjalnych umiejętności123RF/PICSEL

Jak zrobić domowy twaróg?

Do przygotowania sera najlepsze jest mleko "prosto od krowy". Jeśli używamy mleka sklepowego, to powinno być tzw. świeże, czyli niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze, ale wówczas warto dodać do niego dwie łyżki kwaśnej śmietany.

  1. Mleko przelać do kamionki i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.
  2. Po tym czasie przełożyć je do garnka i postawić na kuchence. 
  3. Podgrzewać na małym ogniu, nie przekraczając 35-38 st. C. Można użyć termometru kuchennego, choć dawniej temperaturę sprawdzało się wierzchem dłoni: zsiadłe mleko powinno być ciepłe, a nie gorące. 
  4. Po co najmniej godzinie takiego warzenia odcedzić, przelewając przez durszlak wyłożony chustą serowarską lub pieluchą złożoną w trójkąt i zszytą z jednej strony. 
  5. Delikatnie odcisnąć, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu. 
  6. Ser będzie gotowy po kilku godzinach. 
  7. Płynu nie warto wylewać, bo to serwatka, którą można wypić lub ugotować na niej zupę.
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News