Przestaniesz kupować go w sklepie. Sam przygotujesz domowy twaróg
Twaróg jest tak powszechny, że pewnie rzadko myślimy o jego samodzielnym przygotowaniu. Okazuje się, że jest to banalne i nie potrzebujemy do tego jakichś specjalnych umiejętności. Domowy twaróg jest pyszny, a można go wykorzystać do dalszych kulinarnych działań. Ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Czas poznać, jak zrobić domowy twaróg w domu.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na domowy twaróg
- 3 litry mleka niepasteryzowanego
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Jak zrobić domowy twaróg?
Do przygotowania sera najlepsze jest mleko "prosto od krowy". Jeśli używamy mleka sklepowego, to powinno być tzw. świeże, czyli niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze, ale wówczas warto dodać do niego dwie łyżki kwaśnej śmietany.
- Mleko przelać do kamionki i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.
- Po tym czasie przełożyć je do garnka i postawić na kuchence.
- Podgrzewać na małym ogniu, nie przekraczając 35-38 st. C. Można użyć termometru kuchennego, choć dawniej temperaturę sprawdzało się wierzchem dłoni: zsiadłe mleko powinno być ciepłe, a nie gorące.
- Po co najmniej godzinie takiego warzenia odcedzić, przelewając przez durszlak wyłożony chustą serowarską lub pieluchą złożoną w trójkąt i zszytą z jednej strony.
- Delikatnie odcisnąć, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu.
- Ser będzie gotowy po kilku godzinach.
- Płynu nie warto wylewać, bo to serwatka, którą można wypić lub ugotować na niej zupę.
Polecamy:
Pączki, które zawsze się udają. Pyszny i prosty przepis siostry Anastazji
Typowa szarlotka na dużą blachę. Ewa Wachowicz robi ją dla swoich gości
Biszkopt mięciutki jak chmurka. Jego sekretem jest zaskakujący produkt
