Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny

Bez czego nie może się obyć późne wielkanocne śniadanie? Wiele osób bez zastanowienia wymieni parujący żurek. Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest ten przygotowany na bazie domowego zakwasu. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że w jego składzie nie ukryły się niedozwolone substancje lub zbędne składniki. Jak krok po kroku przygotować wyborny zakwas na żurek? Podpowiadamy.

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z domowego zakwasu
Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z domowego zakwasu123RF/PICSEL

Co dodać do zakwasu na żurek?

Gęsty, kremowy i wypełniony składnikami żurek to komfortowa zupa, która ekspresowo rozgrzewa żołądek. Nie bez powodu podaje się ją również w okresie świątecznym. Parująca waza pełna smakowitego żurku zaspokaja apetyt i syci na długo przybyłych gości. W wielu regionach Polski serwuje się tradycyjny żur nie tylko w porze Wielkanocy, ale także na uroczystą kolację wigilijną. Zanim jednak przejdziemy do jego gotowania, warto zacząć od przygotowania domowego zakwasu.

Składniki do zakwasu na żurek

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 3 szklanki przegotowanej i letniej wody
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • skórka z 1 kromki chleba razowego

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny?

Zakwas na żurek warto przygotować pięć dni przed świętami
Zakwas na żurek warto przygotować pięć dni przed świętami123RF/PICSEL
  1. Do umytego i sparzonego wysokiego naczynia kamionkowego lub dużego słoika wsypujemy odmierzoną porcję mąki, wlewamy 1,5 szklanki letniej wody i energicznie mieszamy całość.
  2. Na tym etapie istotne jest pozbycie się wszystkich grudek zbitej mąki. Kiedy składniki ładnie się połączą, dolewamy resztę wody, dodajemy czosnek, przyprawy oraz skórkę chleba.
  3. Po ponownym wymieszaniu wierzch słoika przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką lub kawałkiem gazy. Nie warto używać nakrętek, gdyż zakwas potrzebuje stałego dostępu do powietrza.
  4. Słoik z pracującym zakwasem odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej o temperaturze pokojowej, pamiętając, by raz dziennie wymieszać jego zawartość drewnianą łyżką.

Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy?

Prawidłowo przygotowany zakwas na żurek powinien być gotowy do dalszego wykorzystania już po 4-5 dniach spokojnej fermentacji. Jak można to stwierdzić? Mieszanka ukryta w słoiku nabierze charakterystycznego kwaśnego zapachu, którego nie da się pomylić z niczym innym. Jak długo można przechowywać zakwas na żurek w lodówce? Po przelaniu go do świeżej, czystej i szklanej butelki, bez problemu wytrzyma w chłodzie przez 14 dni. Doświadczeni kucharze doradzają jednak, by nie zwlekać z jego wykorzystaniem.

„Ewa gotuje”: Zakwas na żurekPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas