Przypominają puchate drożdżówki. Bułeczki z ananasem są palce lizać
Swoim wyglądem przypominają drożdżówki, ale nie ma w nich ani grama drożdży. Są puszyste, ale również lekkie, przygotowuje się je bardzo szybko i sprawnie, więc warto się na nie skusić. Bułeczki z ananasem będą idealne dla łasuchów, ale także dla tych, którzy tak smakowite kąski jedzą okazjonalnie. Jak zrobić bułeczki z ananasem? Oto kompletny przepis.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na bułeczki z ananasem
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 budyń śmietankowy
- 1 puszka ananasa
- 350 ml zalewy z ananasa
Sposób przygotowania:
- Syrop z ananasa wlać do rondelka. Zagotować.
- Budyń rozpuścić w odrobinie zimnej wody, wlać do gorącego syropu i wymieszać.
- Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia.
- Ser przełożyć do miski: dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Do sera z mąką wybić jajko, posłodzić i rozgnieść widelcem.
- Masę wyrobić dłońmi.
- Po kawałku odrywać porcje ciasta.
- Z każdej utoczyć kulkę, umieścić na blasze wyścielonej papierem, lekko spłaszczyć.
- Na środku zrobić wgłębienie (można użyć małej filiżanki: wystarczy ją przyłożyć i lekko docisnąć).
- Do takiego dołeczka nałożyć budyń i kawałki ananasa.
- Ciasteczka wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy także:
Pączki, które zawsze się udają. Pyszny i prosty przepis siostry Anastazji
Typowa szarlotka na dużą blachę. Ewa Wachowicz robi ją dla swoich gości
Biszkopt mięciutki jak chmurka. Jego sekretem jest zaskakujący produkt
