„Ewa gotuje”: Bułeczki serowe z ananasemPolsat

Przypominają puchate drożdżówki. Bułeczki z ananasem są palce lizać

Swoim wyglądem przypominają drożdżówki, ale nie ma w nich ani grama drożdży. Są puszyste, ale również lekkie, przygotowuje się je bardzo szybko i sprawnie, więc warto się na nie skusić. Bułeczki z ananasem będą idealne dla łasuchów, ale także dla tych, którzy tak smakowite kąski jedzą okazjonalnie. Jak zrobić bułeczki z ananasem? Oto kompletny przepis.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na bułeczki z ananasem

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka  mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 puszka ananasa 
  • 350 ml zalewy z ananasa

Sposób przygotowania:

  1. Syrop z ananasa wlać do rondelka. Zagotować. 
  2. Budyń rozpuścić w odrobinie zimnej wody, wlać do gorącego syropu i wymieszać. 
  3. Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia. 
  4. Ser przełożyć do miski: dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
  5. Do sera z mąką wybić jajko, posłodzić i rozgnieść widelcem. 
  6. Masę wyrobić dłońmi. 
  7. Po kawałku odrywać porcje ciasta.
  8. Z każdej utoczyć kulkę, umieścić na blasze wyścielonej papierem, lekko spłaszczyć. 
  9. Na środku zrobić wgłębienie (można użyć małej filiżanki: wystarczy ją przyłożyć i lekko docisnąć).
  10.  Do takiego dołeczka nałożyć budyń i kawałki ananasa. 
  11. Ciasteczka wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  12. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Polecamy także:

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News