Mijamy je na każdym kroku. Zerwij i zrób koktajl dla serca i wątroby
Kwitnące na żółto krzewy to w naszym kraju prawdziwy symbol wiosny. Forsycje zdobią ulice i ogrody już od połowy marca. Mało kto wie, że ich kwiaty są nie tylko jadalne, ale mają cenne właściwości lecznicze. Stanowią idealny dodatek do wiosennych koktajli, a warto też przygotowywać z nich napary. Żółte kwiaty zawierają substancje bioaktywne, które pomagają obniżyć cukier we krwi i oczyścić wątrobę. Rewelacyjnie wzmocnią też naszą odporność o tej porze roku. Poznaj też inne właściwości forsycji i sprawdź, jak wykorzystać ją w kuchni.

Spis treści:
Forsycja - żółte kwiaty pełne cennych substancji
Forsycja to popularny krzew rosnący w naszym kraju. Wyróżnia się kilka jego odmian, ale najczęściej w ogrodach i parkach możemy zobaczyć forsycję pośrednią i zwisającą. Choć traktujemy tę roślinę jako dekoracyjną, to z powodzeniem można zaliczyć ją do leczniczych. Żółte kwiaty forsycji zawierają liczne substancje bioaktywne: rutynę, lignany, saponiny i glikozydy fenyloetanoidowe. Wykazują one silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Warto więc je zrywać i tworzyć efektowne wiosenne koktajle.

Forsycja wzmacnia odporność
Kwiaty forsycji zawierają substancje stymulujące układ odpornościowy. Znajdujące się w nich lignany hamują stan zapalny i nadmierną produkcję cytokin, odpowiedzialnych za tzw. burzę cytokinową, która jest wyniszczająca dla organizmu. Z kolei rutyna uszczelnia naczynia krwionośne i pomaga zwalczyć przeziębienie. Napar z kwiatów forsycji ułatwia walkę z bakteriami i wirusami, a także zakażeniami grzybiczymi. Badania potwierdziły, że wspiera odkrztuszanie flegmy. Hamuje też wydzielanie histaminy, czyli hormonu, który wywołuje objawy alergii. Dzięki temu zmniejsza się obrzęk śluzówek i towarzyszący jej katar. Koktajl z dodatkiem żółtych kwiatów jest więc doskonałym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie wiosennego przesilenia.
Forsycja obniża poziom cukru we krwi
Substancje bioaktywne znajdujące się w kwiatach forsycji mają też korzystny wpływ na naszą glikemię i wspierają pracę trzustki. Badania naukowców z Chin, Egiptu i Tajwanu wykazały, że zwiększają wrażliwość komórek na insulinę i zmniejszają ryzyko insulinooporności. Regulują też poziom cukru we krwi i stężenie glukozy.
Forsycja dobra dla wątroby i serca
Rutyna występująca w forsycji ma zbawienny wpływ na układ krążenia. Wzmacnia, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne i spowalnia rozpad płytek krwi. Obniża też poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz innych schorzeń układu krążenia, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Działa również oczyszczająco i wspomaga detoksykację wątroby.
Inne właściwości forsycji
Kwiaty forsycji mają też działanie relaksujące i uspokajające. Warto je spożywać w przypadku nadmiernego zatrzymywania wody w organizmie (działają moczopędnie i pomogą uporać się z obrzękami). Łagodzą też niestrawność i objawy wrzodów żołądka. Pomogą uporać się z pajączkami i żylakami. Znajdujące się w nich barwniki karotenowe i luteina działają korzystnie na oczy i opóźniają procesy starzenia się plamki żółtej.

Jak używać kwiatów forsycji w kuchni?
Kwiaty forsycji można dodawać do owocowych i warzywnych koktajli, sałatek czy zup. Z powodzeniem nadają się do przyrządzania naparów i herbat. Będą efektowną jadalną ozdobą wielu dań, a także ciast. Trzeba jednak pamiętać, by kwiaty zbierać z krzewów rosnących z daleka od dróg, by nie osiadały na nich zanieczyszczenia.
Koktajl z dodatkiem forsycji
Do blendera wystarczy włożyć pokrojone na kawałki jabłko, banana, kiwi oraz sporą garść umytych kwiatów forsycji. Do smaku można też dodać odrobinę miodu lub soku malinowego. Całość miksujemy. Kwiatami można ozdobić wierzch koktajlu.
Napar z kwiatów forsycji
3 łyżki kwiatów należy skropić kilkoma kroplami spirytusu (dzięki temu zwiększymy wchłanianie rutyn), a następnie umieścić w szklance i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach zaparzania pod przykryciem napar (po odcedzeniu) jest gotowy do spożycia.
Czytaj także:
Źródło:
fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/obniza-cukier-oczyszcza-watrobe-i-wzmacnia-odpornosc-z-wiosennych-kwiatow-zrob-napar-aa-EfHx-axAH-d443.html