Przysmak cebulowy

2 cebule; 1 pęczek dymki; 40 dag marchwi; 3 łyżki masła; 1 i 1/4 l. rosołu instant; 2 gałązki tymianku; 3 kromki chleba razowego bez skórki; 4 łyżki tartego żółtego sera; sól, pieprz; do dekoracji - 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 45 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 380 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Cebulę oczyścić, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie pałeczki.

B. W naczyniu rozgrzać 3 dag tłuszczu, wrzucić cebulę - udusić. Dodać dymkę i marchew, dusić wszystko razem. Całość zalać rosołem, krótko zagotować, a następnie gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Wrzucić umyty i drobno posiekany tymianek. Dodać sól i pieprz do smaku.

C. Chleb pokroić w drobne kostki, rzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić na złocisto-brązowy kolor.

D. Zupę rozlać do bulionówek, posypać tartym serem z grzankami i wstawić na 5 minut do nagrzanego uprzednio piekarnika. Zapiec. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.

Nasza rada

Chleb razowy można zastąpić także białym chlebem pszennym - zupa będzie wtedy delikatniejsza, o mniej wyrazistym smaku.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas