Przysmaki z niczego. Jakie dania obiadowe robiono w czasach PRL-u?

Ewa Wachowicz podkręca przepisy z PRL
Ewa Wachowicz podkręca przepisy z PRLArchiwum autora

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 garść sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia

dodatki

  • łosoś wędzony
  • ser kozi
  • kwaśna śmietana
  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę (lub roztarty) czosnek. Połączyć z mąką.
  2. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle  jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć na oleju.
  3. Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub pokruszonym serem kozim.

Ziemniaczane gołąbki. Niezapomniany smak 

Gołąbki z ziemniaczanym farszem? Dlaczego nie!
Gołąbki z ziemniaczanym farszem? Dlaczego nie!Archiwum autora

Składniki

  • kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • bulion jarzynowy

do podania

  • zrumieniony boczek z cebulką
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. 
  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować, wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkami, kaszą manną  i przyprawami. 
  • Kapustę obgotować w osolonej wodzie, by zmiękła. Oderwać liście, nożem delikatnie odciąć twarde części. 
  • Tak przygotowane nadziać farszem ziemniaczanym, nakładając 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). 
  • Starannie złożyć gołąbki, uważając przy tym, by farsz nie wypłynął. 
  • Dno rondla lub gęsiarki wyłożyć liśćmi. Ułożyć gołąbki - w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. 
  • Przykryć kolejnymi liśćmi. 
  • Piec w temp. 180 st. C lub dusić przez ok. 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu lub wody).

Klasyczny schabowy zastąpiony panierowaną mortadelą 

Skosztuj niedrogiej alternatywy dla schabowych
Skosztuj niedrogiej alternatywy dla schabowycharchiwum prywatne

Składniki

  • 4 plastry mortadeli lub sera żółtego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

do podania

  • 4 jajka sadzone
  • ziemniaki z wody
  • marchewka z groszkiem

marchewka z groszkiem

  • 5 marchewek
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  1. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do miski. Oprószyć mąką i wymieszać. 
  2. Podsmażyć na patelni - na maśle. Podlać odrobiną wody. 
  3. Wsypać groszek. Posolić. Wymieszać i dusić przez chwilę. Zakwasić sokiem z cytryny.
  4. Plastry mortadeli zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. 
  5. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. 
  6. Podobnie przygotować i usmażyć ser żółty. 
  7. Podawać z ziemniakami z wody, jajkiem sadzonym oraz marchewką z groszkiem.

Leniwe - prosty przepis

Pierogi leniwe nie zawsze muszą smakować tak samo
Pierogi leniwe nie zawsze muszą smakować tak samoarchiwum prywatne

Składniki

  • ½ kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 15 dag mąki
  • mąka do podsypania
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier brązowy

masło szałwiowe

  • 2 łyżki masła
  • kilka listków szałwii
  1. Na zbrązowiałe masło wrzucić listki szałwii. 
  2. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu. 
  3. Twaróg rozgnieść widelcem w misce. 
  4. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). 
  5. Wsypać mąkę. Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. 
  6. Wyrobić - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). 
  7. Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki.
  8. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). 
  9. Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. 
  10. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). 
  11. Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić. 
  12. Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem.