Reklama

Reklama

Przysmaki z sera

Krowi, owczy, kozi, twardy, miękki… Można go łączyć z winem, warzywami, a nawet z rybą. Podpowiadamy, jak się rozsmakować w serze.

Szwajcarskie fondue serowe

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 400 g sera gruyere w kawałku
  • 200 g ementalera w kawałku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej i mielonego, czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekaj i natrzyj nim garnek do fondue. Wlej wino i powoli podgrzej. Dodaj mąkę, wymieszaj, żeby nie było grudek.

Partiami dodawaj starte sery. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem. Trzymaj na podgrzewaczu, mieszając. 

W gotowym sosie maczaj kawałki bagietki lub pokrojone w grubą kostkę warzywa. Jeśli fondue będzie się robić zbyt gęste, dolej wina. Jeśli będzie się "rozdwajać", dodaj sok z cytryny.

Carbonara z groszkiem i pecorino

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 400 g spaghetti
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g tartego lub w płatkach sera pecorino
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj groszek. Odcedź całość, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania.

Reklama

Jajka rozbij i roztrzep. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek i chilli pokrój w kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty na małym ogniu. Dodaj czosnek, całość podsmażaj jeszcze przez minutę. Wlej śmietankę wymieszaną z serem, dodaj makaron z groszkiem, podlej go wodą z gotowania i wymieszaj.

Wyłącz ogień i wbij roztrzepane jajka. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i od razu podawaj.

Tartaletki z kozim serem i burakiem

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 200 g pszennej mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2-3 ugotowane buraczki
  • 200 g kremowego koziego serka
  • 1 garść świeżej rukoli
  • kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. i przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z masłem w temperaturze pokojowej, jajkami i szczyptą soli. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 40 minut.

Po wyjęciu rozwałkuj na placek  o grubości 3-4 mm i wykrawaj z niego szklanką kółka, a następnie wylep nimi natłuszczone foremki do tartaletek. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez ok. 10 minut rozgrzanym piekarniku. Odstaw do ostudzenia.

Buraczki pokrój w cienkie plasterki. Kozi serek dopraw solą i pieprzem i nakładaj go do tartaletek. Następnie nałóż plasterki buraka i udekoruj wierzch listkami rukoli i posiekanymi orzechami włoskimi.

Błyskawiczna sałata z halloumi

Czas przyrządzenia: 15 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - sałatka:

  • 200 g sera halloumi
  • 1-2 opakowania miksu sałat
  • 1 garść pomidorków koktailowych
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich

Składniki - sos balsamico:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w małym słoiczku, zakręć pokrywkę i energicznie wstrząsaj, aż się wymieszają. Sałaty umyj i osusz, pomidorki koktajlowe przekrój na pół i posól. Paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazda nasiennego, a miąższ pokrój w paski.

Ser halloumi pokrój w plastry i smaż na patelni grillowej z obu stron strony na złoty kolor.

Na półmisku rozłóż miks sałat, pomidorki, paski papryki i ser. Całość posyp orzechami i skrop sosem balsamico.

Show

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje