Przysmaki z sera

Szwajcarskie fondue serowe
Szwajcarskie fondue serowe 123RF/PICSEL

Szwajcarskie fondue serowe

Składniki

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 400 g sera gruyere w kawałku
  • 200 g ementalera w kawałku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej i mielonego, czarnego pieprzu
4 porcji

Sposób przygotowania:

Carbonara z groszkiem i pecorino

Carbonara z groszkiem i pecorino
Carbonara z groszkiem i pecorino123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g spaghetti
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g tartego lub w płatkach sera pecorino
  • sól i pieprz do smaku
4 porcji

Sposób przygotowania:

Tartaletki z kozim serem i burakiem

Tartaletki z kozim serem i burakiem
Tartaletki z kozim serem i burakiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g pszennej mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2-3 ugotowane buraczki
  • 200 g kremowego koziego serka
  • 1 garść świeżej rukoli
  • kilka orzechów włoskich
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna sałata z halloumi

Błyskawiczna sałata z halloumi
Błyskawiczna sałata z halloumi123RF/PICSEL

Składniki

- sałatka:

  • 200 g sera halloumi
  • 1-2 opakowania miksu sałat
  • 1 garść pomidorków koktailowych
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich

- sos balsamico:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta soli i pieprzu
4 porcji

Sposób przygotowania:

Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?