Przysmaki z sera
Krowi, owczy, kozi, twardy, miękki… Można go łączyć z winem, warzywami, a nawet z rybą. Podpowiadamy, jak się rozsmakować w serze.

Szwajcarskie fondue serowe
Składniki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 400 g sera gruyere w kawałku
- 200 g ementalera w kawałku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- sok z jednej cytryny
- 1 szczypta gałki muszkatołowej i mielonego, czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno posiekaj i natrzyj nim garnek do fondue. Wlej wino i powoli podgrzej. Dodaj mąkę, wymieszaj, żeby nie było grudek.
Partiami dodawaj starte sery. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem. Trzymaj na podgrzewaczu, mieszając.
W gotowym sosie maczaj kawałki bagietki lub pokrojone w grubą kostkę warzywa. Jeśli fondue będzie się robić zbyt gęste, dolej wina. Jeśli będzie się "rozdwajać", dodaj sok z cytryny.
Carbonara z groszkiem i pecorino

Składniki
- 400 g spaghetti
- 1 i 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 1 papryczka chilli
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g tartego lub w płatkach sera pecorino
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj groszek. Odcedź całość, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania.
Jajka rozbij i roztrzep. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek i chilli pokrój w kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty na małym ogniu. Dodaj czosnek, całość podsmażaj jeszcze przez minutę. Wlej śmietankę wymieszaną z serem, dodaj makaron z groszkiem, podlej go wodą z gotowania i wymieszaj.
Wyłącz ogień i wbij roztrzepane jajka. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i od razu podawaj.
Tartaletki z kozim serem i burakiem

Składniki
- 200 g pszennej mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2-3 ugotowane buraczki
- 200 g kremowego koziego serka
- 1 garść świeżej rukoli
- kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. i przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z masłem w temperaturze pokojowej, jajkami i szczyptą soli. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 40 minut.
Po wyjęciu rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm i wykrawaj z niego szklanką kółka, a następnie wylep nimi natłuszczone foremki do tartaletek. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez ok. 10 minut rozgrzanym piekarniku. Odstaw do ostudzenia.
Buraczki pokrój w cienkie plasterki. Kozi serek dopraw solą i pieprzem i nakładaj go do tartaletek. Następnie nałóż plasterki buraka i udekoruj wierzch listkami rukoli i posiekanymi orzechami włoskimi.
Błyskawiczna sałata z halloumi

Składniki
- sałatka:
- 200 g sera halloumi
- 1-2 opakowania miksu sałat
- 1 garść pomidorków koktailowych
- 1 żółta lub czerwona papryka
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- sos balsamico:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w małym słoiczku, zakręć pokrywkę i energicznie wstrząsaj, aż się wymieszają. Sałaty umyj i osusz, pomidorki koktajlowe przekrój na pół i posól. Paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazda nasiennego, a miąższ pokrój w paski.
Ser halloumi pokrój w plastry i smaż na patelni grillowej z obu stron strony na złoty kolor.
Na półmisku rozłóż miks sałat, pomidorki, paski papryki i ser. Całość posyp orzechami i skrop sosem balsamico.