Reklama

Reklama

Przysmaki z sera

Krowi, owczy, kozi, twardy, miękki… Można go łączyć z winem, warzywami, a nawet z rybą. Podpowiadamy, jak się rozsmakować w serze.

Szwajcarskie fondue serowe

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 400 g sera gruyere w kawałku
  • 200 g ementalera w kawałku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej i mielonego, czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekaj i natrzyj nim garnek do fondue. Wlej wino i powoli podgrzej. Dodaj mąkę, wymieszaj, żeby nie było grudek.

Reklama

Partiami dodawaj starte sery. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem. Trzymaj na podgrzewaczu, mieszając. 

W gotowym sosie maczaj kawałki bagietki lub pokrojone w grubą kostkę warzywa. Jeśli fondue będzie się robić zbyt gęste, dolej wina. Jeśli będzie się "rozdwajać", dodaj sok z cytryny.

Dowiedz się więcej na temat: sery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje