Purée w zupełnie innym wydaniu. Składniki cię zaskoczą

Pieczone, smażone, gotowane, w kawałkach, w całości, a może w formie purée? Ziemniaki możemy serwować na różne sposoby, ale ich doskonały smak uzyskamy dzięki pewnemu dodatkowi. I wcale nie chodzi o masło czy mleko.

Jak zrobić pyszne purée z oliwą i czosnkiem?
Jak zrobić pyszne purée z oliwą i czosnkiem?123RF/PICSEL

Co do purée zamiast masła i mleka?

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, a to za sprawą ich stosunkowo niskiej ceny, dobrego smaku i uczucia sytości, które zapewniają. Można je podawać w różnej formie, m.in. w postaci purée, które powinno mieć aksamitną konsystencję.

Przygotowując purée, ziemniaki zazwyczaj ubijamy z dodatkiem mleka lub masła, dzięki czemu mają wyjątkowy, delikatny, ziemniaczano-maślany smak. Jeśli jednak znudził ci się klasyczny smak purée w takim wydaniu, warto dokonać pewnych zmian, i mleko lub masło zastąpić innymi składnikami.

Mowa o oliwie oraz czosnku, które doskonale odnajdują się w towarzystwie ziemniaków, zwłaszcza w postaci purée. Co daje połączenie tych składników? Ziemniaki będą aksamitne dzięki oliwie i nabiorą charakteru za sprawą czosnku, który sprawi, że poczujemy doskonały lekko pikantny i słodki smak.

Przygotowując purée, ziemniaki zazwyczaj ubijamy z dodatkiem mleka lub masła
Przygotowując purée, ziemniaki zazwyczaj ubijamy z dodatkiem mleka lub masła123RF/PICSEL

Jak przygotować purée z oliwą i czosnkiem? Wyjaśniamy.

Purée z oliwą i czosnkiem - składniki

Do przygotowania purée z oliwą i czosnkiem potrzebujesz:

  • 1 kg ziemniaków,
  • średniej wielkości główkę czosnku,
  • 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy,
  • sól i pieprz.

Purée z oliwą i czosnkiem - przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i wkładamy do niego główkę czosnku wraz z łupiną. Czosnek pieczemy przez ok. 35 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie rozgniatamy i dodajemy oliwę. Upieczoną główkę czosnku kroimy na pół i wyciskamy do ziemniaków miękki, czosnkowy miąższ. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli purée będzie zbyt suche, dodajemy więcej oliwy. Gotowe!

Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat