Ziemniaki pieczone po grecku. Można jeść bez kotleta

Polacy kochają ziemniaki i przygotowują je dosłownie na milion sposobów. Największą popularnością cieszą się oczywiście te klasyczne, gotowane, ale coraz częściej wybieramy też zdrowszą opcję, czyli ziemniaki pieczone. Znalazłyśmy dla was przepis na pyszne, aromatyczne ziemniaki pieczone po grecku. Zawsze się udają!

Ziemniaki pieczone po grecku można spożywać solo lub z mięsem
Ziemniaki pieczone po grecku można spożywać solo lub z mięsem 123RF/PICSEL

Ziemniaki kojarzą się z polską kuchnią tak bardzo, że można odnieść wrażenie, iż były w niej od zawsze. W rzeczywistości jednak, za początek uprawy ziemniaka w Polsce przyjmuje się rok 1683. Dziś trudno jest nam sobie wyobrazić kompletny obiad bez tych pysznych, prostych w przygotowaniu i co ważne, zdrowych warzyw, bogatych w białka, witaminy i składniki mineralne.

Ziemniaki obfitują głównie w potas - w 100 g warzyw znajdziemy aż 443 mg tego minerału. Potas nie tylko wpływa na pracę nerek, ale także reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu nerwowego i mięśni.

W 200 g ziemniaków znajdziemy również aż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz:

  • fosfor,
  • cynk,
  • magnez, 
  • jod,
  • miedź,
  • mangan,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • foliany, 
  • beta-karoten.

Ziemniaki zawierają także mnóstwo błonnika, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej i zapewnia uczucie sytości. Przyjęło się, że ziemniaki to bardzo kaloryczny pokarm, ale nie jest to prawda - w 100 g gotowanych ziemniaków znajduje się tylko 73 kcal, 0,01 g tłuszczu i woda. Dla porównania, w 100 gramach frytek znajduje się aż 280 kcal.

Najzdrowsze są więc ziemniaki gotowane, a zaraz za nimi plasują się ziemniaki pieczone, które największą popularnością cieszą się w Grecji. Przepis na ziemniaki po grecku to prawdziwy kulinarny hit - smakują tak dobrze, że z powodzeniem można jeść je solo!

Tymianek doda pieczonym ziemniakom aromatu
Tymianek doda pieczonym ziemniakom aromatu123RF/PICSEL

Ziemniaki pieczone po grecku. Smakują świetnie nawet bez kotleta

Aby przygotować pyszne ziemniaki pieczone po grecku będziemy potrzebować:

  • 10-12 średnich ziemniaków,
  • 1 szklankę oliwy z oliwek,
  • 1 garść suszonego oregano,
  • sól według uznania. 

Przygotowanie: 

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę lub w ćwiartki. Umieść je na blaszce do pieczenia i zalej oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj z solą. 
  2. Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjmij, wymieszaj i posyp oregano. 
  3. Piecz dalej ziemniaki przez 20 minut.
  4. Wyjmij z piekarnika i podawaj solo lub jako dodatek do mięsa i ryby.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas