Ziemniaki pieczone po grecku. Można jeść bez kotleta

Ziemniaki pieczone po grecku można spożywać solo lub z mięsem
Ziemniaki pieczone po grecku można spożywać solo lub z mięsem 123RF/PICSEL

Zobacz również:

  • fosfor,
  • cynk,
  • magnez, 
  • jod,
  • miedź,
  • mangan,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • foliany, 
  • beta-karoten.
Tymianek doda pieczonym ziemniakom aromatu
Tymianek doda pieczonym ziemniakom aromatu123RF/PICSEL

Ziemniaki pieczone po grecku. Smakują świetnie nawet bez kotleta

  • 10-12 średnich ziemniaków,
  • 1 szklankę oliwy z oliwek,
  • 1 garść suszonego oregano,
  • sól według uznania. 
  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę lub w ćwiartki. Umieść je na blaszce do pieczenia i zalej oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj z solą. 
  2. Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjmij, wymieszaj i posyp oregano. 
  3. Piecz dalej ziemniaki przez 20 minut.
  4. Wyjmij z piekarnika i podawaj solo lub jako dodatek do mięsa i ryby.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat