Nietypowy składnik pączków. Ciasto jest puszyste i nie wchłania tłuszczu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić domowe pączki inaczej? Dodaj nietypowy składnik do ciasta
Jak zrobić domowe pączki inaczej? Dodaj nietypowy składnik do ciasta123RF/PICSEL

Słodkie eksperymenty w kuchni

Przepis na hiszpańskie pączki

Przepis na pączki z batatem

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 batat
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru (białego lub trzcinowego)
  • 20 g roztopionego masła
  • olej do smażenia
Do tych pączków będziesz wracać nie tylko w tłusty czwartek
Do tych pączków będziesz wracać nie tylko w tłusty czwartek123RF/PICSEL
  1. Batat obierz i ugotuj w niesolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia, następnie zmiksuj na gładkie purée.
  2. Mąkę, mleko, drożdże i cukier umieść w dużej misce. Dokładnie wymieszaj i zagniataj ręcznie lub przy użyciu miksera. Dwie minuty powinny wystarczyć.
  3. Do ciasta dodawaj stopniowo purée z batata i ponownie zagniataj. Gdy zużyjesz całą porcję, małymi porcjami wlewaj masło, cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po upływie tego czasu uformuj nieduże kulki, które od razu wrzucisz do garnka z rozgrzanym olejem.
  5. Smaż kilka minut, aż pączki uzyskają jasnobrązowy kolor.
  6. Po zakończeniu smażenia ułóż je na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Co zrobić, żeby pączki nie wchłaniały tłuszczu?