Puszyste pączki siostry Anastazji dłużej zachowują świeżość. Sekretem jeden składnik
Dodanie warzywnego składnika do przepisu na pączki to sprytny sposób na uzyskanie idealnej konsystencji, wybornego smaku oraz dłuższej świeżości przysmaków. Mniej oczywiste podejście do tradycyjnych receptur sprawia, że domowe słodkości stają się jeszcze bardziej apetyczne. Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to przepis, do którego warto wracać nie tylko w okolicach tłustego czwartku.

Spis treści:
Co dają ziemniaki w przepisie na pączki?
Choć kartofle nie kojarzą się w pierwszym odruchu z deserami, warto dać im szansę. Wprowadzenie ich do przepisu na pączki ułatwia wyrabianie ciasta. Zyskuje ono wyjątkową puszystość, a dzięki naturalnej wilgotności ziemniaków pączki po usmażeniu są miękkie i mają delikatniejszą strukturę. Dłużej też pozostają świeże i zyskują większą odporność na wysychanie. Nie musisz więc spieszyć się z degustacją, a domowe słodkości z dużym apetytem będziesz zajadać nawet następnego dnia.

Przepis na pączki z ziemniakami siostry Anastazji
Tłusty czwartek to radosny dzień, który celebruje się poprzez przygotowywanie i jedzenie pączków. Stanowią nie tylko słodki poczęstunek, ale również element tradycji. Mimo że masz swoją sprawdzoną recepturę, chcesz spróbować czegoś innego? Przepis na pączki siostry Anastazji z użyciem masy ziemniaczanej szybko skradnie serce niejednego łasucha.
Składniki na ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- ½ szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 75 g masła
- 1 jajko
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy, smalec do smażenia
Purée ziemniaczane:
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania masy ziemniaczanej do pączków. Warzywa obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, a do garnka dodaj masło oraz mleko. Ubij za pomocą tłuczka aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie powinny zostać żadne grudki.
- Przejdź do ciasta na pączki. Masło rozpuść i ostudź. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier oraz sól. W osobnym naczyniu umieść wodę, masło, mleko, jajko i purée (nadal powinno być ciepłe). Połącz zawartość obu misek, dokładnie mieszając. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij stolnicę i wysyp cienką warstwę mąki. Ciasto energicznie zagniataj, następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm.
- Za pomocą szklanki wycinaj koła. Układaj je na podsypanej mąką blasze. Ponownie odstaw je do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut.
- W dużym garnku rozgrzej smalec. Pączki smaż partiami przez minutę z każdej strony — powinny swobodnie unosić się w naczyniu.
- Wyjmuj je przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem. Używając szprycy cukierniczej, możesz dodać do nich ulubione nadzienie.