Puszysty omlet kalafiorowy. Zajadam go ze smakiem na śniadanie, obiad lub kolację

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Kalafior najczęściej gości na talerzach jako główne danie. Serwowany z masłem, bułką tartą, jajkiem sadzonym czy kubkiem kefiru. Świeże lub mrożone warzywo wzbogaca smak sałatek, zup i potraw z patelni. Mało komu przyjdzie jednak do głowy wykorzystać dojrzałe różyczki na śniadanie. Poszukującym nowych smaków proponujemy omlet z kalafiora. To proste, sycące i zaskakujące smakiem danie, które robi się ekspresowo.

Omlet sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad
Omlet sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad123RF/PICSEL

Proste danie z kalafiorem

Omlet jajeczny to szybki sposób na zaspokojenie szalejącego w brzuchu głodu. Doskonale smakuje wersja z samych jajek, doprawiona jedynie szczyptą ulubionych przypraw.

Masę możemy wzbogacić także ziołami, szpinakiem, cebulą, pomidorami czy pokrojoną w kostkę wędliną. Ciekawą odmianą tradycyjnej receptury będzie przepis, w którym do jajek dodaje się surowy kalafior. Omlet z kalafiorem ekspresowo nabiera objętości. Zwolennicy nieco pikantniejszych potraw mogą wzbogacić listę składników o kurkumę, chilli, ostrą paprykę, pieprz cayenne czy imbir.

Składniki na omlet kalafiorowy

Tarty kalafior idealnie pasuje do omletu
Tarty kalafior idealnie pasuje do omletu123RF/PICSEL
  • 1 średni kalafior
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • ½ pęczka koperku lub pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Przepis na omlet z kalafiora i jajek

  1. Kalafiora dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, usuwamy liście i kroimy na mniejsze kawałeczki. Warzywo możemy także zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obieramy z łupiny i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a koperek lub pietruszkę drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki dodajemy do kalafiora razem z jajkami, mąką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna przypominać nieco masę na placki ziemniaczane.
  4. Na patelni rozgrzewamy porcję tłuszczu, wylewamy masę jajeczno-kalafiorową i smażymy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Kiedy spód omletu się zrumieni, przewracamy na drugą stronę za pomocą łopatki, pokrywki lub talerza. Alternatywnie możemy wlać masę do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
  6. Omlet jajeczno-kalafiorowy najlepiej smakuje na ciepło z ulubionym pieczywem, świeżymi warzywami oraz sosem. Z powodzeniem możemy wziąć go na wynos i odgrzać w mikrofalówce. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas