Pyszna pieczeń ze schabu ze starego przepisu. Koniec z ubijaniem kotletów

Pieczony schab to szybka propozycja obiadowa
Pieczony schab to szybka propozycja obiadowa123RF/PICSEL
  • 1,5 kg schabu
  • łyżeczka majeranku
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych śliwek
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 2 - 3 goździki
  • łyżka smalcu
  • sól
  • gałązka rozmarynu do dekoracji
  1. Umyty schab natrzyj solą, majerankiem i roztartym czosnkiem.
  2. Zostaw na 2 - 3 godziny w chłodnym miejscu.
  3. Śliwki sparz wrzątkiem, wydryluj jeśli mają pestki.
  4. Brytfannę grubo wysmaruj tłuszczem.
  5. Schab naszpikuj goździkami i śliwkami, ułóż w brytfannie, podlej łyżką gorącej wody, wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz około 90 minut, często podlewając sosem.
  7. Gdyby schab zbyt mocno się rumienił, nakryj mięso folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem.
  8. Na dopieczeniu podlej winem.

Zobacz również:

Dania kuchni azjatyckiej, w tym miska z gotowanym ryżem, miska z zielonymi warzywami posypanymi solą oraz talerz z grillowanym mięsem w sezamie, surówką z marchewki i cytryną.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?