Pyszna pieczeń ze schabu ze starego przepisu. Koniec z ubijaniem kotletów
Elegancka pieczeń z suszonymi śliwkami sprawdzi się na uroczysty obiad lub kolację. Goście będą dopytywać o przepis.

Choć efekt jest "wow", przygotowanie takiej pieczeni nie wymaga wiele pracy. Mięso wystarczy natrzeć przyprawami i odłożyć, aby "przeszło", jednak w razie potrzeby czas marynowania można skrócić. Mięso można nadziać śliwkami (jeśli chcemy, by nabrało bardziej intensywnego smaku) lub po prostu ułożyć je obok, aby uzyskać znakomity sos. Z przepisem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- łyżeczka majeranku
- 3 - 4 ząbki czosnku
- garść suszonych śliwek
- pół szklanki czerwonego wina
- 2 - 3 goździki
- łyżka smalcu
- sól
- gałązka rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Umyty schab natrzyj solą, majerankiem i roztartym czosnkiem.
- Zostaw na 2 - 3 godziny w chłodnym miejscu.
- Śliwki sparz wrzątkiem, wydryluj jeśli mają pestki.
- Brytfannę grubo wysmaruj tłuszczem.
- Schab naszpikuj goździkami i śliwkami, ułóż w brytfannie, podlej łyżką gorącej wody, wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 90 minut, często podlewając sosem.
- Gdyby schab zbyt mocno się rumienił, nakryj mięso folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem.
- Na dopieczeniu podlej winem.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl








