Tak rozpoznasz zepsute mięso z kurczaka. Nigdy go nie spożywaj. Ból brzucha to tylko początek
Tak rozpoznasz, że mięso z kurczaka jest naprawdę zepsute - a uwierz, lepiej go wtedy nie jeść, bo ból brzucha to dopiero pierwszy z wielu możliwych objawów. Wiele osób obawia się też białych pręg i tęczowego połysku, ale czy one rzeczywiście świadczą o nieświeżości? Warto wiedzieć, które sygnały są groźne, a które jedynie wyglądają niepokojąco.

Pierś z kurczaka ma białe ślady? To poważny sygnał
Białe prążki na piersi kurczaka powstają na skutek tzw. choroby białych włókien, która często występuje u kurcząt hodowanych w bardzo szybkim tempie. W takim przypadku mięśnie rosną tak szybko, że nie otrzymują wystarczającej ilości tlenu, co prowadzi do mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. Kurczak "naprawia" te uszkodzenia, zastępując je tłuszczem i tkanką łączną, które tworzą widoczne białe paski. Obecność prążków świadczy więc o intensywnej hodowli ptaka. Mięso może być przez to nieco twardsze i mniej soczyste, ale nadal jest bezpieczne do spożycia, o ile jest świeże. Można je normalnie ugotować i podać na posiłek.
Zobacz również: Naturalny retinol prosto z warzywniaka. Regularne picie tego soku widocznie cię odmłodzi
Co oznacza tęczowy połysk na drobiu? Czy mięso jest zepsute?
Tęczowy połysk na mięsie z kurczaka pojawia się głównie przez krojenie i światło. Podczas porcjowania mięsa jego włókna lekko się przesuwają i nierówno układają na powierzchni. Kiedy pada na nie światło słoneczne lub z lampy, odbija się w różny sposób, tworząc kolorowy efekt przypominający tęczę. Kolorowe pręgi mogą być bardziej widoczne na cienko pokrojonych kawałkach mięsa lub na wilgotnej powierzchni. To tylko zjawisko optyczne i nie oznacza, że mięso jest nieświeże i niebezpieczne do zjedzenia.
Kiedy wyrzucić kurczaka? Zwróć uwagę na jego wygląd
Nie warto jeść mięsa, które przede wszystkim ma śliską lub lepką powierzchnię. Uwagę powinien zwrócić też nieprzyjemna lub kwaśna woń. O nieświeżości kurczaka może świadczyć także kolor, zwłaszcza gdy przybiera szarozielonej barwy lub miejscowo staje się matowe. Należy pamiętać, że takie mięso nie powinno być spożywane i może być niebezpieczne dla zdrowia. Zatrucie pokarmowe to tylko wierzchołek problemów, jakie mogłoby to wywołać. Jeśli mamy wątpliwości do jakości mięsa, warto je dokładnie obejrzeć i nie ryzykować.
Szukasz sprawdzonych sposobów na łatwiejsze i przyjemniejsze życie? Sprawdź nasze praktyczne porady, które pomogą ci zaoszczędzić czas, uniknąć błędów i czerpać radość z codziennych obowiązków. Więcej w sekcji PORADY na kobieta.interia.pl









