Sierpień to idealny miesiąc na taki pasztet. Goście będą zachwyceni
Oprac.: Łukasz Piątek
Sierpień to doskonały miesiąc na przyrządzenie wielu potraw z cukinii, gdyż właśnie w drugiej połowie lata jest ona najświeższa i najsmaczniejsza. I choć cukinii często używamy jako dodatku do dań, to warto postawić na sprawdzony przepis, w którym to warzywo stanowi bazę potrawy.
Pieczony pasztet głównie kojarzy nam się z mięsożercami, ale osoby, które nie jedzą mięsa, również mogą pieścić swoje podniebienia doskonałym pasztetem z cukinii. Taki pasztet nie tylko doskonale smakuje, ale jest również szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego z tym przepisem poradzi sobie nawet amator kulinarny.
Czytaj także: Idealnie kremowa i wyjątkowa w smaku. Przepis na zupę z cukinii z notatnika Ewy Wachowicz
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Składniki:
- dwie młode cukinie
- cztery średnie ziemniaki
- dwie marchewki
- cztery jaja
- dwie średnie cebule
- trzy ząbki czosnku
- pęczek kopru
- pół szklanki bułki tartej
- jedna łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- jedna łyżeczka pieprzu
- jedna łyżeczka soli
- składniki odpowiednie są do formy do pieczenia o wymiarach 30x12 cm.
Przygotowanie potrawy zaczynamy od dokładnego umycia cukinii, osuszenia jej i następnie starcia wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i tak jak w przypadku cukinii - ścieramy je na tarce o dużych oczkach do tego samego naczynia. Tak przygotowane warzywa odkładamy na 30 minut, by puściły soki. By przyspieszyć ten proces, starte warzywa można odrobinę posolić.
Następnym etapem jest obranie ze skórki, umycie, wysuszenie i starcie marchewki na tarce, a jakże, o grubych oczkach. Czas na cebulę, którą siekamy na drobną kostkę. To samo robimy z umytym i osuszonym pęczkiem kopru.
Do naczynia z cukinią i ziemniakami dodajemy startą marchew, pokrojona cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekany koperek, cztery surowe jajka, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz oraz słodką i wędzona paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy, by składniki dobrze się połączyły w spójną masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie do środka aplikujemy przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego formę z masą pasztetową na godzinę. Po 60. minutach wyłączamy piekarnik i czekamy, aż pasztet ostygnie w piekarniku. Gotowe!