Sierpień to idealny miesiąc na taki pasztet. Goście będą zachwyceni

Sierpień to doskonały miesiąc na przyrządzenie wielu potraw z cukinii, gdyż właśnie w drugiej połowie lata jest ona najświeższa i najsmaczniejsza. I choć cukinii często używamy jako dodatku do dań, to warto postawić na sprawdzony przepis, w którym to warzywo stanowi bazę potrawy.

Pasztet z cukinii jest szybki i prosty w przygotowaniu
Pasztet z cukinii jest szybki i prosty w przygotowaniu123RF/PICSEL

Pieczony pasztet głównie kojarzy nam się z mięsożercami, ale osoby, które nie jedzą mięsa, również mogą pieścić swoje podniebienia doskonałym pasztetem z cukinii. Taki pasztet nie tylko doskonale smakuje, ale jest również szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego z tym przepisem poradzi sobie nawet amator kulinarny.

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Składniki:

  • dwie młode cukinie
  • cztery średnie ziemniaki
  • dwie marchewki
  • cztery jaja
  • dwie średnie cebule
  • trzy ząbki czosnku
  • pęczek kopru
  • pół szklanki bułki tartej
  • jedna łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • jedna łyżeczka pieprzu
  • jedna łyżeczka soli
  • składniki odpowiednie są do formy do pieczenia o wymiarach 30x12 cm.
W sierpniu cukinia jest najświeższa i najsmaczniejsza
W sierpniu cukinia jest najświeższa i najsmaczniejsza123RF/PICSEL

Przygotowanie potrawy zaczynamy od dokładnego umycia cukinii, osuszenia jej i następnie starcia wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i tak jak w przypadku cukinii - ścieramy je na tarce o dużych oczkach do tego samego naczynia. Tak przygotowane warzywa odkładamy na 30 minut, by puściły soki. By przyspieszyć ten proces, starte warzywa można odrobinę posolić.

Cukinie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką
Cukinie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką123RF/PICSEL

Następnym etapem jest obranie ze skórki, umycie, wysuszenie i starcie marchewki na tarce, a jakże, o grubych oczkach. Czas na cebulę, którą siekamy na drobną kostkę. To samo robimy z umytym i osuszonym pęczkiem kopru.

Do naczynia z cukinią i ziemniakami dodajemy startą marchew, pokrojona cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekany koperek, cztery surowe jajka, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz oraz słodką i wędzona paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy, by składniki dobrze się połączyły w spójną masę.

Cukinia może stanowić bazę pysznego pasztetu
Cukinia może stanowić bazę pysznego pasztetu123RF/PICSEL

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie do środka aplikujemy przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego formę z masą pasztetową na godzinę. Po 60. minutach wyłączamy piekarnik i czekamy, aż pasztet ostygnie w piekarniku. Gotowe!

Szokujące sceny w hotelu w Dubaju. Wtargnęli do pokoju Qczaja o 2 w nocyNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas