Mus śliwkowy do słoików. Przepis Ewy Wachowicz to hit

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriał partnera

Składniki na mus śliwkowy Ewy Wachowicz

  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao

Jak zrobić mus śliwkowy?

  1. Śliwki umyć, wyjąć pestki. 
  2. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
  3. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  4. Po tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. 
  6. Nie pasteryzować. 
Mus śliwkowy Ewy Wachowicz
Mus śliwkowy Ewy Wachowiczmateriał partnera
„Ewa gotuje”: Torcik czekoladowyPolsatPolsat