Mus śliwkowy do słoików. Przepis Ewy Wachowicz to hit
Śliwki są wdzięcznym materiałem na przetwory. Najczęściej robimy z nich powidła. Ja natomiast chcę podzielić się z wami recepturą na pyszny mus śliwkowy z domieszką kakao - mówi Ewa Wachowicz.
Jest przepyszny i aromatyczny. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom przetworów ze śliwek. Zrobienie musu śliwkowego, choć zajmuje trochę czasu, jest bardzo proste.
Składniki na mus śliwkowy Ewy Wachowicz
- 2½ kg śliwek
- 700 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g kakao
Jak zrobić mus śliwkowy?
- Śliwki umyć, wyjąć pestki.
- Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
- Po tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem.
- Nie pasteryzować.
Doskonały jako smarowidło do chleba.