Reklama

Mus śliwkowy do słoików. Przepis Ewy Wachowicz to hit

Śliwki są wdzięcznym materiałem na przetwory. Najczęściej robimy z nich powidła. Ja natomiast chcę podzielić się z wami recepturą na pyszny mus śliwkowy z domieszką kakao - mówi Ewa Wachowicz.

Jest przepyszny i aromatyczny. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom przetworów ze śliwek. Zrobienie musu śliwkowego, choć zajmuje trochę czasu, jest bardzo proste.

Składniki na mus śliwkowy Ewy Wachowicz

  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao

Sprawdź też: Przepis na najlepszy kompot ze śliwek. Zimą będzie na wagę złota 

Jak zrobić mus śliwkowy?

  1. Śliwki umyć, wyjąć pestki. 
  2. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
  3. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  4. Po tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. 
  6. Nie pasteryzować. 

Doskonały jako smarowidło do chleba.

Zobacz też: Czy słoiki odwracać do góry dnem? Zasada naszych babć ma sens

Reklama

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śliwki | przetwory | Ewa Wachowicz przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy