Pyzy turyngskie
Doskonale smakują jako dodatek do pieczeni oraz jako osobne danie.
Składniki:
Na pyzy:
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 25 g masła
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 ml mleka
- 125 g grysiku
Na pieczeń:
- 1 kg mięsa wieprzowego ze skórą
- Sól, pieprz
- 375 g pora
- 500 g marchewki
- 0,5 ml bulionu
- Pół łyżeczki kminku
- 50 g śmietany
Przygotowanie:
Pyzy:
Kromki pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, ostudzić.
Ziemniaki obrać, utrzeć, nałożyć do woreczka z gazy i mocno odcisnąć (można użyć prasy). Mleko zagotować z łyżeczką soli, gałką muszkatołową i grysikiem. Wymieszać z masą ziemniaczaną. Ciasto podzielić na 12 części i formować pyzy nadziewając je grzankami. Pyzy gotować 20 minut w osolonym wrzątku
Na pieczeń:
Mięso umyć. Skórkę na ponacinać w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze, podlać 150 ml wody i piec w 200 st. Ok 2 godziny.
Pora pokroić w krążki, marchewkę w słupki i dodać do pieczeni 30 minut przed końcem pieczenia. Podlać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Sos spod pieczeni zagęścić śmietaną.