Pyzy turyngskie

Doskonale smakują jako dodatek do pieczeni oraz jako osobne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

Na pyzy:

  •  3 kromki pieczywa tostowego
  • 25 g masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 ml mleka
  • 125 g grysiku

Na pieczeń:

  • 1 kg mięsa wieprzowego ze skórą
  • Sól, pieprz
  • 375 g pora
  • 500 g marchewki
  • 0,5 ml bulionu
  • Pół łyżeczki kminku
  • 50 g śmietany

Przygotowanie:

Pyzy:

Kromki pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, ostudzić.

Ziemniaki obrać, utrzeć, nałożyć do woreczka z gazy i mocno odcisnąć (można użyć prasy). Mleko zagotować z łyżeczką soli, gałką muszkatołową i grysikiem. Wymieszać z masą ziemniaczaną.  Ciasto podzielić na 12 części i formować pyzy nadziewając je grzankami. Pyzy gotować 20 minut w osolonym wrzątku

Na pieczeń:

Mięso umyć. Skórkę na  ponacinać w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze, podlać 150 ml wody i piec w 200 st. Ok 2 godziny.

Pora pokroić w krążki, marchewkę w słupki i dodać do pieczeni 30 minut przed końcem pieczenia. Podlać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Sos spod pieczeni zagęścić śmietaną.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas