Relish warzywny

50 dag brokułów; 25 dag cukinii; 2 ząbki czosnku; 2 szalotki; 25 dag żółtej i czerwonej papryki; sól; 20 dag cukru; 125 ml octu winnego; 1 łyżeczka ziaren pieprzu; 1 łyżeczka kolendry; 1 łyżeczka gorczycy; sól.

Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 25 min.
Ilość kalorii - całość - 1070 kcal.
Zawartość tłuszczu - mała.

Przyrządzanie

A. Brokuły umyć, podzielić na różyczki - zalać posolonym wrzątkiem. Gotować przez 2 minuty, a następnie zalać bardzo zimną wodą, tak by zachować ich kolor.

B. Czosnek obrać, posiekać. Szalotki pokroić w plasterki. Cukinię umyć - pokroić w plasterki. Paprykę wymyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w spore cząstki.

C. Do przygotowanych warzyw dodać cukier, pieprz, kolendrę i 75 ml octu, po czym gotować na małym ogniu około 35 minut.

D. Połowę warzyw utrzeć mikserem na puree, następnie dodać resztę octu i ziarna gorczycy, jeszcze raz zagotować. Natychmiast wymieszać z niemiksowanymi warzywami. Doprowadzić do wrzenia, od razu włożyć relish do zakręcanych słoików. Postawić je na ok. 5 min. do góry dnem.

Nasza rada

Słoiczki dobrze zamknięte można przechowywać przez 2 - 3 tygodnie w lodówce, po otwarciu należy przechowywać je w niskiej temperaturze, jednak nie dłużej niż 2-3 dni.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas