Rogaliki robione metodą 1:1:1. Smak jest doskonały
Życzenia „pysznej kawusi” stały się w Polsce bardzo popularne. A gdyby tak do pysznej kawusi zaserwować doskonałe rogaliki z nadzieniem, które nie dość, że niczym obłoczek otulą podniebienie, to w dodatku są proste i szybkie w przygotowaniu? Dzięki metodzie 1:1:1 z ich zrobieniem poradzi sobie nawet kompletny amator w dziedzinie gotowania.
Rogaliki z nadzieniem - składniki
Przygotowanie rogalików będzie szybkie i przyjemne, jeśli wykonamy je metodą 1:1:1, czyli używając takich samych proporcji składników. Oto potrzebne składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 300 g twarogu sernikowego,
- 300 g zimnego masła,
- powidła lub ulubiony dżem/krem czekoladowy
- cukier puder
Czytaj także: Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?
Rogaliki z nadzieniem - przepis
Do naczynia wsypujemy mąkę i dodajemy masło oraz twaróg sernikowy, który powinien zawierać śmietankę i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Całość dokładnie łączymy ze sobą, wyrabiamy i ugniatamy do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto kroimy na dwa równe kawałki i formujemy z nich dwie kule. Owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, a kule rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na osiem części - dokładnie tak samo, jak w przypadku krojenia pizzy w trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy nadzienie - powidła, dżem lub krem czekoladowy. Nadzienie nabieramy małą łyżeczką.
Trójkąty zwijamy w stronę wierzchołka i formujemy rogaliki. Blachę piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i układamy przygotowane rogaliki. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Warto wiedzieć: Doskonały przepis na nadziewane rogaliki