Rolada bananowa
Z orzechami.

Składniki na 10 porcji:
Ciasto: - 8 jaj, szklanka cukru, - 7 łyżek mąki pszennej, - 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich, - płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: - 5 żółtek, - 5 łyżek cukru, - 4 łyżki mąki, - 25 dag zmielonych orzechów, 20 dag masła, - szklanka mleka, - 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, - 2 banany.
Przygotowanie:
Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka, mąkę z proszkiem i orzechami. Wymieszać. Wylać na blachę. Piec 15 minut w temp. 220 st. C. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę. Krem: Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i 1/2 szkl. mleka. Zagotować na parze. Ostudzić. Orzechy zalać 1/2 szkl. wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zwinąć. Porcja - 320 kcal Czas przygot.: 45 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!