Rolada bananowa

Z orzechami.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

Ciasto:
- 8 jaj, szklanka cukru,
- 7 łyżek mąki pszennej,
- 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 25 dag zmielonych orzechów, 20 dag masła,
- szklanka mleka,
- 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy,
- 2 banany.

Przygotowanie:

Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka, mąkę z proszkiem i orzechami. Wymieszać. Wylać na blachę. Piec 15 minut w temp. 220 st. C. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę. Krem: Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i 1/2 szkl. mleka. Zagotować na parze. Ostudzić. Orzechy zalać 1/2 szkl. wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zwinąć.
Porcja - 320 kcal
Czas przygot.: 45 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: cukier | ciasto | krem | rolada | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje