W PRL-u zajadano się nimi na potęgę. Zrobisz z zaledwie trzech składników

Aleksandra Tokarz

Opracowanie Aleksandra Tokarz

W PRL-u święciły triumfy wśród codziennego menu, konkurując o miano najsmaczniejszych z zupą „nic” czy babką ziemniaczaną. Spośród innych wyróżniał je jednak nie tylko wyjątkowy smak, ale również łatwość przygotowania. Wykonasz z zaledwie trzech składników, w mniej niż kilka minut. Skusi się nawet największy niejadek.

Jak zrobić domowe zacierki? Ten przepis był hitem PRL-u. Wystarczą 3 składniki
Jak zrobić domowe zacierki? Ten przepis był hitem PRL-u. Wystarczą 3 składniki123RF/PICSEL

PRL-u lądowały na niemal każdym stole, a ich smakiem zajadali się nie tylko dorośli. Przez długie lata były bowiem pozycją obowiązkową w menu przedszkolnych i szkolnych stołówek, zjednując sobie nawet największych niejadków.

W danym notesie kulinarnym babci królują jako błyskawiczna, sycąca i niezwykle smaczna pozycja. Jak zrobić domowe zacierki? Wystarczy kilka chwil.

Jak zrobić domowe zacierki? Przepis z PRL-u robi furorę

Czasy PRL-u, kiedy kreatywność kucharek sięgała zenitu, w cenie było przygotowanie czegoś z niczego. Niektóre z powstających wówczas dań i przysmaków, na czele z makaronem z owocami czy blokiem czekoladowym, święcą triumfy aż do dzisiaj. Inne pozostały nieco zapomniane. Wśród tych drugich - domowe zacierki.

Zacierki to nic innego jak formowane palcami lub ścierane na tarce drobne kluseczki z mąki i jajek. W polskiej tradycji kulinarnej goszczą od dawna, a w niektórych wersjach, na przykład jako zacierka z mątewki - płynna, gęsta, mętna zupa z widocznymi kluseczkami i kawałkami przesmażonego boczku, są wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Jak zrobić zacierki z mąki i wody? Ekspresowo, ale jakże smacznie

Nazwa zacierek pochodzi od sposobu ich wykonania. By je uformować od masy, odrywa się bowiem niewielkie kawałeczki, które następnie zaciera się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym. Kolejno już tylko wrzuca na wodę i zajada.

Zacierki to doskonały dodatek do wielu dań. Sprawdzi się jako uzupełnienie zupy jarzynowej, kalafiorowej, fasolowej czy grzybowej, czując się świetnie także w towarzystwie gulaszu. Na talerz trafić mogą również zacierki na mleku. Wtedy staną się idealną alternatywą dla przygotowywanych codziennie śniadań.

Jak zrobić dobre zacierki? Babcine zacierki: przepis

Do przygotowania zacierek potrzebować będziemy zaledwie trzech składników. Wśród nich:

  • 4 lub 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 nieduże jajko,
  • szczyptę soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z dodatkiem soli przesiej do miseczki. Rozgarnij na boki, tworząc wgłębienie.
  2. Wbij jajko.
  3. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć na twarde, ale elastyczne ciasto.
  4. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formując z nich w palcach niewielkie kluseczki.
  5. Wyłóż na talerzyk, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się nie posklejały.
  6. Wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj przez około 4 minuty. Gotowe!

***

„Ewa gotuje”: Cytrynowa babka z mascarponePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas