Nigdy nie kupuj takiej kapusty. Jest źródłem konserwantów i może zrujnować twoje zdrowie

Kapustę można kwasić poszatkowaną lub w główkach. Proces ten nie wymaga czasu
Kapustę można kwasić poszatkowaną lub w główkach. Proces ten nie wymaga czasu MICHAL KOSC123RF/PICSEL

Zobacz również:

Kapusta kwaszona - jakie są jej właściwości i skład?

Jak powstaje kapusta kwaszona?

Jak kisi się kapustę?

Kiszenie kapusty to proces długotrwały. Dzięki fermentacji wytwarzają się cenne bakterie kwasu mlekowego
Kiszenie kapusty to proces długotrwały. Dzięki fermentacji wytwarzają się cenne bakterie kwasu mlekowego123RF/PICSEL

Dlaczego kapusta kiszona jest dużo lepsza niż kwaszona?

  • Wspiera pracę układu pokarmowego
  • Wzmacnia odporność
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne
  • Dba o narząd wzroku
  • Może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów
  • Poprawia pracę układu krążenia
  • Dba o prawidłowy poziom cukru we krwi
  • Korzystnie oddziałuje na stan skóry
Kapusta kiszona to bomba witamin i składników odżywczych. Świetnie wzmacnia odporność
Kapusta kiszona to bomba witamin i składników odżywczych. Świetnie wzmacnia odporność123RF/PICSEL

Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej?

  • kolor — kapusta kwaszona jest jaśniejsza - podobna do tej świeżej, natomiast kapusta ukiszona ciemnieje pod wpływem procesu fermentacji na odcień żółty;
  • zapach — wąchając kapustę kwaszoną można wyraźnie poczuć ocet, z kolei kiszona pachnie kwasem mlekowym;
  • smak — kapusta kwaszona nie jest tak kwaśna jak kiszona - co więcej jej smak cały czas pozostaje taki sam. W przypadku kiszonej, z czasem trwania fermentacji kwaśność się nasila.
„Ewa gotuje”: Żeberka w kapuściePolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?