Reklama

Reklama

Rukola z ziemniakami i rybą

Składniki: opakowanie listków rukoli (75 g), 50 dag ziemniaków (mogą być mrożone ćwiartki), płat wędz. łososia, 4 łyżki kaparów ze słoiczka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Listki rukoli umyj i osusz. Ziemniaki umyj, cienko obierz, a następnie pokrój je na nieduże ćwiartki. Osusz je na papierowym ręczniku.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, po czym obsmaż na niej ćwiartki ziemniaków (możesz również użyć gotowych, zamrożonych ćwiartek). W trakcie smażenia ziemniaki lekko osól i ewentualnie oprósz pieprzem. Obsmażone zdejmij z patelni, przełóż do naczynia i potrzymaj w cieple.

Reklama

Płat wędzonego łososia pokrój na dość cienkie paski (aby smak ryby był bardziej wyrazisty, paski łososia możesz skropić lekko sokiem z cytryny). Łososia połącz z ćwiartkami ziemniaków. Następnie do ziemniaków z paskami ryby dodaj 4 łyżki kaparów i starannie wymieszaj. Na koniec do pozostałych składników dodaj listki rukoli (kilka z nich zostaw, aby udekorować danie).

Gotową sałatkę przełóż do większej, niezbyt głębokiej salaterki lub włóż do czterech mniejszych naczyń, np. miseczek. Następnie na wierzchu ułóż fantazyjnie kilka odłożonych listków rukoli.

Sałatkę z rukolą, ziemniakami i łososiem serwuj jako samodzielne danie, lub jako dodatek do innych potraw.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje