Katarzyna Bosacka podzieliła się prostym przepisem. Oto jak szybko zrobić pesto z rukoli
Oprac.: Dagmara Kotyra
Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się z internautami poradami dotyczącymi żywności. Tym razem na jej instagramowym profilu pojawił się przepis na pesto z rukoli. To nie tylko sposób na szybki obiad, ale także trik, dzięki któremu można ograniczyć marnowanie jedzenia.
Katarzyna Bosacka doradza Polakom
Dziennikarka przede wszystkim mówi o tym, jak świadomie robić zakupy i dzięki temu unikać produktów odznaczających się nie najlepszym składem, a także dzieli się poradami dotyczącymi oszczędzania. Poza tym zdarza się, że porusza temat tzw. paragonów grozy.
Jak zrobić pesto z rukoli?
Na instagramowym profilu Katarzyny Bosackiej pojawiają się również przepisy. Tym razem dziennikarka pokazała, jak zrobić pesto z rukoli. Podkreśliła, że to szybki przepis na jedzenie z resztek i niemarnowanie jedzenia.
Pierwszym krokiem jest wrzucenie rukoli do słoika. Warto jednak wybrać żółte listki, które odznaczają się bardzo gorzkim smakiem. Następne należy dodać wcześniej zalane wodą pestki słonecznika i do tego oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Całość trzeba doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostatnim składnikiem jest starty ser. Jak podkreśla Katarzyna Bosacka, może to być np. parmezan lub grana padano. Wszystko należy zmiksować na gładką masę.
Dziennikarka proponuje podawać pesto z rukoli z makaronem. "Posypujemy trochę żółtym serem, trochę pieprzu jak to robią Włosi i proszę bardzo gotowe. Jakie pyszne i jakie zdrowe" - dodała Katarzyna Bosacka.
***