Katarzyna Bosacka podzieliła się prostym przepisem. Oto jak szybko zrobić pesto z rukoli

Dagmara Kotyra

Opracowanie Dagmara Kotyra

Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się z internautami poradami dotyczącymi żywności. Tym razem na jej instagramowym profilu pojawił się przepis na pesto z rukoli. To nie tylko sposób na szybki obiad, ale także trik, dzięki któremu można ograniczyć marnowanie jedzenia.

article cover
Mateusz Jagielski/East News/123RF/PICSELEast News

Katarzyna Bosacka doradza Polakom

Dziennikarka przede wszystkim mówi o tym, jak świadomie robić zakupy i dzięki temu unikać produktów odznaczających się nie najlepszym składem, a także dzieli się poradami dotyczącymi oszczędzania. Poza tym zdarza się, że porusza temat tzw. paragonów grozy.

Jak zrobić pesto z rukoli?

Na instagramowym profilu Katarzyny Bosackiej pojawiają się również przepisy. Tym razem dziennikarka pokazała, jak zrobić pesto z rukoli. Podkreśliła, że to szybki przepis na jedzenie z resztek i niemarnowanie jedzenia.

Pierwszym krokiem jest wrzucenie rukoli do słoika. Warto jednak wybrać żółte listki, które odznaczają się bardzo gorzkim smakiem. Następne należy dodać wcześniej zalane wodą pestki słonecznika i do tego oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

Całość trzeba doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostatnim składnikiem jest starty ser. Jak podkreśla Katarzyna Bosacka, może to być np. parmezan lub grana padano. Wszystko należy zmiksować na gładką masę.

Dziennikarka proponuje podawać pesto z rukoli z makaronem. "Posypujemy trochę żółtym serem, trochę pieprzu jak to robią Włosi i proszę bardzo gotowe. Jakie pyszne i jakie zdrowe" - dodała Katarzyna Bosacka.

***

Niemcy. Najwyższy człowiek w NiemczechDeutsche Welle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas