Ryba po grecku
Ryba po grecku to danie, które często gości na polskich stołach. To rybne danie jest typowo polską potrawą i niech jej nazwa was nie zwiedzie - Grecy nie mają o niej pojęcia! Nie zmienia to jednak faktu, że ryba po grecku sprawdzi się doskonale na przyjęciach i zaspokoi podniebienia miłośników ryb.
Rybę rozmroź i przypraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ewentualnie przyprawą do ryby.
Wszystkie warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Bulion (lub wodę z kostką rosołową) zagotuj, dodaj pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz starte jarzyny.
Gotuj do miękkości około 30 minut. Gdyby było za mało bulionu lub się wygotuje, dodaj odrobinę wody.
Pod koniec dodaj 1 duży przecier pomidorowy lub dwa mniejsze i całość gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rybę obtocz w mące i usmaż najlepiej na oleju rzepakowym.
W szklanym naczyniu układaj naprzemiennie warstwami: jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny. Rybę po grecku można podawać na ciepło lub na zimno.
Sprawdź inne przepisy z rybami: domowe paluszki rybne, łosoś na chrupiącej jarzynce lub delikatne ryby zapieczone pod ziołową skorupką.
***
Zobacz również: