Ryba po grecku

Ryba po grecku to danie, które często gości na polskich stołach. To rybne danie jest typowo polską potrawą i niech jej nazwa was nie zwiedzie - Grecy nie mają o niej pojęcia! Nie zmienia to jednak faktu, że ryba po grecku sprawdzi się doskonale na przyjęciach i zaspokoi podniebienia miłośników ryb.

Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domu
Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domu 123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 1 kg fileta mrożonej ryby (np. mintaja)
  • 250 ml bulionu (lub wody z 1 kostką rosołową)
  • 1 duży przecier pomidorowy
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia ryby
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Rybę rozmroź i przypraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ewentualnie przyprawą do ryby.

Wszystkie warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Bulion (lub wodę z kostką rosołową) zagotuj, dodaj pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz starte jarzyny.

Gotuj do miękkości około 30 minut. Gdyby było za mało bulionu lub się wygotuje, dodaj odrobinę wody.

Pod koniec dodaj 1 duży przecier pomidorowy lub dwa mniejsze i całość gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rybę obtocz w mące i usmaż najlepiej na oleju rzepakowym.

W szklanym naczyniu układaj naprzemiennie warstwami: jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny. Rybę po grecku można podawać na ciepło lub na zimno.

***

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Gołąbki z kaszankąPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?