Doświadczone kucharki zawsze robią tak rybę po grecku. Zachwytom gości nie ma końca

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
224
Udostępnij
Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domu
Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domuMarianna OSKO/East NewsEast News

Z jakich gatunków przygotować rybę po grecku?

Przyprawy do ryby po grecku

Jak skomponować przyprawy do ryby po grecku?
Jak skomponować przyprawy do ryby po grecku?123RF/PICSEL
  • liściem laurowym,
  • zielem angielskim,
  • czosnkiem,
  • słodką papryką,
  • majerankiem,
  • solą,
  • pieprzem.

Smakowita ryba po grecku - przepis tradycyjny

  • 1 kg filetów z ryby
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej roślinny do smażenia
  • 4 średnie marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 mały seler
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego
  1. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy i trzemy na tarce jarzynowej o największych oczkach. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte warzywa. Całość podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut.
  3. Zawartość patelni solimy, doprawiamy liściem laurowym, pieprzem w ziarenkach oraz zielem angielskim.
  4. Mieszankę warzyw i przypraw podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając
  5. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron filety rybne. Po skończonej obróbce termicznej odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  6. Spód półmiska wykładamy miękkimi warzywami, na nich układamy rybę, a całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą warzyw.
  7. Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub schować do lodówki i serwować po pełnym wystudzeniu. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Zdrowie na widelcu": Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?
      "Zdrowie na widelcu": Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?Polsat CafePolsat Cafe
      Przejdź na