Reklama

Reklama

Ryż na mleku z owocami jako deser

Ryż na mleku jest niedocenianym deserem - zdrowy, sycący i komponujący się doskonale z wieloma owocami. Ryż nadaje się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się jako danie główne.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 litr mleka owsianego
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe
  • 20 g truskawek
  • 20 g borówek

Ryż na mleku: przygotowanie

1. Do garnka wlać mleko, dodać cynamon, dodaję sól, cukier (lub miód) i wsypać ryż.

2. Mieszać, przykryć pokrywką i zostawić do czasu, aż ryż się ugotuje na bardzo małym ogniu. 

3. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Gdy osiągnie konsystencję kremową i będzie miękki, zdjąć z ognia.

4. Truskawki i borówki umyć. Truskawki pokroić w cząstki. Włożyć owoce do ryżu, wymieszać wszystko.

5. Ryż przełożyć do salaterek. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i posypać nimi całość. 

***

Lubisz dania z ryżem? Spróbuj tych przepisów: 

Inna propozycja deseru z ryżem, to ryż z cynamonem i waniliowym serkiem oraz śmietankowy ryż z kiwi i mango.

Na obiad sprawdzi się ryż z wołowiną i warzywami po chińsku.

***

Reklama

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje