Ryż na mleku z owocami jako deser

Ryż na mleku jest niedocenianym deserem - zdrowy, sycący i komponujący się doskonale z wieloma owocami. Ryż nadaje się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się jako danie główne.

Ryż na mleku to prosty i sycący deser. Może być także podawany na śniadanie
Ryż na mleku to prosty i sycący deser. Może być także podawany na śniadanie 123RF/PICSEL

Składniki: 

2 szklanki ryżu
1 litr mleka owsianego 
3 łyżki cukru lub miodu 
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe 
20 g truskawek 
20 g borówek

Ryż na mleku: przygotowanie

1. Do garnka wlać mleko, dodać cynamon, dodaję sól, cukier (lub miód) i wsypać ryż.

2. Mieszać, przykryć pokrywką i zostawić do czasu, aż ryż się ugotuje na bardzo małym ogniu.

3. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Gdy osiągnie konsystencję kremową i będzie miękki, zdjąć z ognia.

4. Truskawki i borówki umyć. Truskawki pokroić w cząstki. Włożyć owoce do ryżu, wymieszać wszystko.

5. Ryż przełożyć do salaterek. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i posypać nimi całość.

***

Lubisz dania z ryżem? Spróbuj tych przepisów: 

Inna propozycja deseru z ryżem, to ryż z cynamonem i waniliowym serkiem oraz śmietankowy ryż z kiwi i mango.

Na obiad sprawdzi się ryż z wołowiną i warzywami po chińsku.

***

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Indyk jak burger z batatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas