Ryż na mleku z owocami jako deser
Ryż na mleku jest niedocenianym deserem - zdrowy, sycący i komponujący się doskonale z wieloma owocami. Ryż nadaje się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się jako danie główne.
Składniki:
2 szklanki ryżu
1 litr mleka owsianego
3 łyżki cukru lub miodu
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
20 g truskawek
20 g borówek
Ryż na mleku: przygotowanie
1. Do garnka wlać mleko, dodać cynamon, dodaję sól, cukier (lub miód) i wsypać ryż.
2. Mieszać, przykryć pokrywką i zostawić do czasu, aż ryż się ugotuje na bardzo małym ogniu.
3. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Gdy osiągnie konsystencję kremową i będzie miękki, zdjąć z ognia.
4. Truskawki i borówki umyć. Truskawki pokroić w cząstki. Włożyć owoce do ryżu, wymieszać wszystko.
5. Ryż przełożyć do salaterek. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i posypać nimi całość.
***
Lubisz dania z ryżem? Spróbuj tych przepisów:
Inna propozycja deseru z ryżem, to ryż z cynamonem i waniliowym serkiem oraz śmietankowy ryż z kiwi i mango.
Na obiad sprawdzi się ryż z wołowiną i warzywami po chińsku.
***
Zobacz również: