Sałatka francuska
We francuskim stylu.
- 4 kg ogórków,
- 1/2 kg cebuli,
- 1/2 kg marchewki,
- 1 kg papryki czerwonej, żółtej, zielonej,
- 1 główka czosnku,
- 1 łyżka soli,
- natka pietruszki,
Zalewa:
-1 szklanka octu, 3 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju,
- 2 czubate łyżki soli,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie, goździki.
Przygotowanie:
Ogórki pokroić w talarki, cebulę w piórka, marchew utrzeć, paprykę pokroić w słupki, natkę pietruszki posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić. Słoiki wstawić do wrzątku, gotować ok. 20 minut.
Czas przygotowania 30 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!