Sałatka szopska
Aktualizacja
Sałatka szopska to danie pochodzące z kuchni bułgarskiej. Wystarczy kilka bardzo prostych składników, żeby cieszyć się lekką kolacją lub zaserwować jako dodatek na grillu. Aby sałatka szopska pozostała świeża, najlepiej jeść ją niedługo po przygotowaniu.

Składniki
- 4 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 1 papryka żółta
- 1 mała czerwona cebula
- 200 g startego sera (oryginalnie jest to bałkański ser szopski; zamiast niego może być twarda feta lub inny słony ser)
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sałatka szopska - przygotowanie
1. Zdejmij skórkę z pomidorów, dzięki temu sałatka szopska będzie o wiele smaczniejsza.
2. Pozbądź się gniazd nasiennych w pomidorach i ogórkach.
3. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Wymieszaj.
4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub wkrusz dłońmi do sałatki. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla.
Wypróbuj też inne przepisy:
Zobacz więcej: