Reklama

Reklama

Sałatka szopska

Sałatka szopska to danie pochodzące z kuchni bułgarskiej. Wystarczy kilka bardzo prostych składników, żeby cieszyć się lekką kolacją lub zaserwować jako dodatek na grillu. Aby sałatka szopska pozostała świeża, najlepiej jeść ją niedługo po przygotowaniu.

Składniki

  • 4 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200 g startego sera (oryginalnie jest to bałkański ser szopski; zamiast niego może być twarda feta lub inny słony ser)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatka szopska - przygotowanie


1. Zdejmij skórkę z pomidorów, dzięki temu sałatka szopska będzie o wiele smaczniejsza. 

2. Pozbądź się gniazd nasiennych w pomidorach i ogórkach.

3. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Wymieszaj.

4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub wkrusz dłońmi do sałatki. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla.

Wypróbuj też inne przepisy:

Sałatka ziemniaczana z sosem chrzanowym

Reklama

Sos winegret z miodem

Sałatka z makaronem

Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sałatka szopska | ogórki | papryka | cebula | sałatki | dania z grila

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje