Sałatka szopska
Aktualizacja
Sałatka szopska to danie pochodzące z kuchni bułgarskiej. Wystarczy kilka bardzo prostych składników, żeby cieszyć się lekką kolacją lub zaserwować jako dodatek na grillu. Aby sałatka szopska pozostała świeża, najlepiej jeść ją niedługo po przygotowaniu.
Sałatka szopska - przygotowanie
1. Zdejmij skórkę z pomidorów, dzięki temu sałatka szopska będzie o wiele smaczniejsza.
2. Pozbądź się gniazd nasiennych w pomidorach i ogórkach.
3. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Wymieszaj.
4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub wkrusz dłońmi do sałatki. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla.
Wypróbuj też inne przepisy:
Zobacz więcej: