Sałatka szopska

Aktualizacja

Sałatka szopska to danie pochodzące z kuchni bułgarskiej. Wystarczy kilka bardzo prostych składników, żeby cieszyć się lekką kolacją lub zaserwować jako dodatek na grillu. Aby sałatka szopska pozostała świeża, najlepiej jeść ją niedługo po przygotowaniu.

Sałatka szopska to doskonały pomysł na lekką kolację
Sałatka szopska to doskonały pomysł na lekką kolację Picsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200 g startego sera (oryginalnie jest to bałkański ser szopski; zamiast niego może być twarda feta lub inny słony ser)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatka szopska - przygotowanie

1. Zdejmij skórkę z pomidorów, dzięki temu sałatka szopska będzie o wiele smaczniejsza.

2. Pozbądź się gniazd nasiennych w pomidorach i ogórkach.

3. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Wymieszaj.

4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub wkrusz dłońmi do sałatki. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla.

Wypróbuj też inne przepisy:

Zobacz więcej:

Przepyszna sałatka z serem i truskawkamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL