Sałatka z bakłażanów
Jesienna propozycja.
- 1 bakłażan,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka listków natki pietruszki,
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić na grube plastry, posolić go z obu stron i odstawić, aby puścił wodę (na ok. 0,5 h). Po tym czasie osuszyć go i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, a następnie dorzucić bakłażana i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny i podawać ułożony na pomidorach. Dekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania 50 min. Przepis na 4 osoby.