Sałatka z bakłażanów
Jesienna propozycja.

Składniki:
- 1 bakłażan, - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 pomidory, - 3 łyżki oleju, - sól, pieprz, cukier, - 1 łyżka soku z cytryny, - kilka listków natki pietruszki,
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić na grube plastry, posolić go z obu stron i odstawić, aby puścił wodę (na ok. 0,5 h). Po tym czasie osuszyć go i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, a następnie dorzucić bakłażana i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny i podawać ułożony na pomidorach. Dekorować natką pietruszki.Czas przygotowania 50 min. Przepis na 4 osoby.