Reklama

Reklama

Sałatka z buraków i marchwi

Sałatka z buraków i marchwi to bogactwo witamin i minerałów. Kiedy pojawia się na stole, znika w mig, a dostarcza nam wielu cennych składników. Buraki są źródłem magnezu, potasu, cynku, żelazu czy fosforu, a marchew dostarcza nam witaminy K, witaminy C, witaminy B6, oraz kwasu foliowego.

Składniki

  • 2-3 średniej wielkości buraki
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¾ szklanki ugotowanej zielonej lub żółtej soczewicy
  • świeży tymianek
  • sól,
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2-3 łyżki oliwy

Sałatka z buraków i marchwi: przygotowanie

1. Buraki, marchew oraz pietruszkę gotujemy w skórkach, obieramy i kroimy w kosteczkę.

2. Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy wodę i dodajemy soczewicę oraz 1 łyżkę oliwy do gotującej się wody. 

3. Od zagotowania trzymamy na małym gazie pod przykryciem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy soczewicę na kolejne 10-15 minut pod przykryciem.

4. Tymianek drobno siekamy.

5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy oliwę, pieprz, sól i mieszamy razem.

6. Sałatkę z buraków i marchwi podajemy na zimno. Dodatkiem mogą być grzanki.

***

Reklama

Lubisz sałatki? Sprawdź inne przepisy: 

Sałatka kalafiorowa z nowalijkami  to pozycja obowiązkowa wiosną. 

Połączenie buraków i sera - sałatka z burakiem i mozzarellą.

Sałatka z ananasem przyniesie orzeźwienie i wprowadzi urozmaicenie w diecie.

***
Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sałatka z buraków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje