Sałatka z buraków i marchwi
Sałatka z buraków i marchwi to bogactwo witamin i minerałów. Kiedy pojawia się na stole, znika w mig, a dostarcza nam wielu cennych składników. Buraki są źródłem magnezu, potasu, cynku, żelazu czy fosforu, a marchew dostarcza nam witaminy K, witaminy C, witaminy B6, oraz kwasu foliowego.
Sałatka z buraków i marchwi: przygotowanie
1. Buraki, marchew oraz pietruszkę gotujemy w skórkach, obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy wodę i dodajemy soczewicę oraz 1 łyżkę oliwy do gotującej się wody.
3. Od zagotowania trzymamy na małym gazie pod przykryciem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy soczewicę na kolejne 10-15 minut pod przykryciem.
4. Tymianek drobno siekamy.
5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy oliwę, pieprz, sól i mieszamy razem.
6. Sałatkę z buraków i marchwi podajemy na zimno. Dodatkiem mogą być grzanki.
***
Lubisz sałatki? Sprawdź inne przepisy:
Sałatka kalafiorowa z nowalijkami to pozycja obowiązkowa wiosną.
Połączenie buraków i sera - sałatka z burakiem i mozzarellą.
Sałatka z ananasem przyniesie orzeźwienie i wprowadzi urozmaicenie w diecie.
***
Zobacz również: