Sałatka z buraków i marchwi
Sałatka z buraków i marchwi to bogactwo witamin i minerałów. Kiedy pojawia się na stole, znika w mig, a dostarcza nam wielu cennych składników. Buraki są źródłem magnezu, potasu, cynku, żelazu czy fosforu, a marchew dostarcza nam witaminy K, witaminy C, witaminy B6, oraz kwasu foliowego.

Składniki
- 2-3 średniej wielkości buraki
- 3-4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ¾ szklanki ugotowanej zielonej lub żółtej soczewicy
- świeży tymianek
- sól,
- czosnek niedźwiedzi
- 2-3 łyżki oliwy
Sałatka z buraków i marchwi: przygotowanie
1. Buraki, marchew oraz pietruszkę gotujemy w skórkach, obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy wodę i dodajemy soczewicę oraz 1 łyżkę oliwy do gotującej się wody.
3. Od zagotowania trzymamy na małym gazie pod przykryciem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy soczewicę na kolejne 10-15 minut pod przykryciem.
4. Tymianek drobno siekamy.
5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy oliwę, pieprz, sól i mieszamy razem.6. Sałatkę z buraków i marchwi podajemy na zimno. Dodatkiem mogą być grzanki. ***
Lubisz sałatki? Sprawdź inne przepisy: Sałatka kalafiorowa z nowalijkami to pozycja obowiązkowa wiosną. Połączenie buraków i sera - sałatka z burakiem i mozzarellą.Sałatka z ananasem przyniesie orzeźwienie i wprowadzi urozmaicenie w diecie.***Zobacz również: