Sałatka Zielonej Bogini to absolutny hit. Zjada się nią cały świat

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Sałatka Zielonej Bogini
Sałatka Zielonej BoginiCanvaProINTERIA.PL

Przepis na sałatkę z milionowymi zasięgami

Sałatka Zielonej Bogini - przepis

  • pół główki kapusty
  • duży ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe
  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego (użyłam jabłkowego, ale można użyć też ryżowego)
  • ząbek czosnku
  • szklanka świeżych liści bazylii
  • szklanka świeżego szpinaku
  • dojrzałe awokado
  • łyżeczka soli
Kapusta to główny składnik sałatki bogini
Kapusta to główny składnik sałatki boginiCanvaProINTERIA.PL
  • Warzywa dokładnie myjemy. 
  • Z kapusty wykrawamy głąb, ogórka nie obieramy.
  • Białą kapustę i szczypior siekamy jak najdrobniej, ogórki lub ogórka kroimy w drobną kostkę. 
  • Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski.
  • Miksujemy składniki dressingu do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. 
  • Na końcu sos dodajemy do miski z posiekanymi składnikami. 
  • Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. 
  • Sałatka smakuje najlepiej drugiego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Klasyczna sałatka cezar - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria