Sekret doświadczonych kucharek. Wystarczą resztki wyłowione z rosołu

Rosół to aromatyczna zupa uwielbiana przez Polaków. Po jego zjedzeniu warto wykorzystać warzywa oraz mięso, do przyrządzenia innych potraw
Rosół to aromatyczna zupa uwielbiana przez Polaków. Po jego zjedzeniu warto wykorzystać warzywa oraz mięso, do przyrządzenia innych potraw123RF/PICSEL
  • Rosół to ponadczasowa, prosta w przygotowaniu zupa znana od wieków. Uwielbiamy ją jeść i chętnie przygotowujemy na rodzinne obiady, ważne spotkania oraz uroczystości. Każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone triki, dzięki którym rosół jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Dla wielu jednak notoryczną zagwozdką pozostaje pytanie: "Co zrobić z resztkami po rosole?"
  • Kiedy zupa jest już zjedzona, a ugotowane kawałki warzyw oraz mięso zostają w garnku, wszystkie składniki można w prosty sposób wykorzystać do przyrządzenia wyśmienitych potraw. Zgodnie z ideą zero waste, zamiast do śmieci, pozostałości po rosole mogą trafić na talerz pod postacią pysznego dania. Co więc można przygotować z warzyw oraz mięsa po rosole?

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Nie tylko warzywne kotleciki

Z warzyw po rosole można przygotować wiele smacznych przekąsek jak i dań głównych
Z warzyw po rosole można przygotować wiele smacznych przekąsek jak i dań głównych123RF/PICSEL

Co zrobić z gotowanych warzyw po rosole?

Zobacz również:

    Aromatyczne warzywa z rosołu dodatkowo podkręcą smak
    Aromatyczne warzywa z rosołu dodatkowo podkręcą smak123RF/PICSEL

    Najsmaczniejsze zupy na rosole - nie tylko pomidorówka

    Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów
    Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów123RF/PICSEL

    Co zrobić z mięsem po rosole?

    Zobacz również:

      • Mięso po rosole, zarówno drobiowe, jak i wieprzowe czy wołowe możesz wykorzystać również do przyrządzenia galarety. Ta przekąska jest bogatym źródłem witamin i kolagenu, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach. 
      • Mięso z rosołu, podobnie jak warzywa można także wykorzystać do zrobienia wspomnianych wcześniej przekąsek - pasztetu, pasty kanapkowej, ale również dań głównych - kotletów mielonych czy pieczeni. Nasycone aromatem z warzyw będą smakowały wyśmienicie.
      • Z mięsa pozostałego po rosole przygotować też można bez trudu farsz do pierogów, uszek czy krokietów
      • Mięso wołowe po rosole będzie idealnie nadawało się do burgerów, które w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącej bułki możesz zjeść kolejnego dnia.
      „Ewa gotuje”: Rosół na kaczcePolsatPolsat
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?