Sernik keto - deser dla dbających o linię
Oprac.: Łukasz Piątek
Dieta keto zyskała w ostatnich latach ogromną popularność, a to z kolei oznacza, że w sieci nie brakuje przepisów na różnego rodzaju posiłki i desery. Stosowanie takiej diety oznacza radykalne ograniczenie spożywania m.in. produktów mącznych i tych zawierających cukier. Czy w związku z tym będąc na keto musimy zrezygnować z pysznych deserów? Nic bardziej mylnego.
Dieta ketogeniczna, nazywana również ketogenną, w największym skrócie opiera się na zminimalizowaniu spożywania węglowodanów oraz cukrów i zastąpieniu ich m.in. zdrowymi tłuszczami.
Wiele osób zastanawia się, czy w diecie keto trzeba wyeliminować z codziennego menu słodkie w smaku posiłki, na przykład gdy mowa o deserach. Otóż będąc na diecie keto z powodzeniem możesz rozkoszować się pysznym sernikiem na migdałowym spodzie, ale musisz wiedzieć, jak odpowiednio go przyrządzić, by nie był bombą węglowodanową.
Czytaj także: Zajadaj ze smakiem na śniadanie. Zredukujesz zbędne kalorie, zachowasz smukłą sylwetkę
Sernik keto - składniki
Do zrobienia sernika keto potrzebujesz następujących składników:
spód:
- 100 g zmielonych i blanszowanych migdałów,
- 60 g zimnego masła,
- 10 g kakao,
- 1 łyżka erytrytolu,
masa serowa:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g twarogu sernikowego,
- 100 g masła,
- 6 jajek,
- 130 g erytrytolu,
- starta skórka z cytryny,
- 40 g mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej.
Sernik keto - przepis
Przygotowanie sernika keto zaczynamy od wyścielenia papierem do pieczenia dna tortownicy. Najlepiej, jeśli dno tortownicy ma 26 cm średnicy.
Zimne masło kroimy w małą kostkę, przekładamy do miski i wsypujemy do niej kakao, erytrytol i zmielone migdały. Całość ugniatamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą smarujemy dno tortownicy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. i wkładamy do niego tortownicę z masą. Pieczemy przez kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy masę i odkładamy do ostygnięcia.
Czas na przygotowanie masy serowej. W tym celu odlewamy nadmiar wody z serka mascarpone i twarogu. Masło o temperaturze pokojowej i erytrytol wkładamy do naczynia miksera. Włączamy mikser i miksujemy przez ok. 5 minut do momentu otrzymania jasnej masy.
Do tego samego naczynia dodajemy twaróg i serek mascarpone, mąkę kokosową, startą skórkę cytryny i jajka. Włączamy ponownie mikser i miksujemy, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy na zapieczoną masę migdałową. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do 160 st. C., wkładamy tortownicę z masą i pieczemy przez ok. jedną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwi piekarnika, by sernik powoli się studził. Gdy sernik będzie już odpowiednio wystudzony, wyjmujemy go z piekarnika i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe!