Zajadaj ze smakiem na śniadanie. Zredukujesz zbędne kalorie, zachowasz smukłą sylwetkę

Jak przygotować chleb keto z mąki migdałowej?
Jak przygotować chleb keto z mąki migdałowej?123RF/PICSEL

Czy z mąki migdałowej można upiec chleb?

Zobacz również:

    • białka
    • błonnika
    • kwasów omega-3
    • tłuszczy nienasyconych

    Keto chleb na bazie mąki migdałowej

    Z mąki migdałowej przygotujemy dietetyczny chleb
    Z mąki migdałowej przygotujemy dietetyczny chleb123RF/PICSEL
    • 150 g mąki migdałowej
    • 70 g roztopionego masła
    • 4 jajka
    • 1 łyżka płatków migdałowych
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli

    Przygotowanie chleba z mąki migdałowej

    1. Mąkę migdałową przesiewamy do miski, wsypujemy proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszamy.
    2. W kolejnym kroku w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy je razem z czterema żółtkami do suchych składników.
    3. Oddzielone białka doprawiamy szczyptą soli, a następnie ubijamy. Kiedy uzyskamy sztywną pianę, musimy delikatnie wmieszać ją do ciasta.
    4. Ciasto na bazie mąki migdałowej przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
    5. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy przez 30 minut. Skąd wiadomo, że chleb jest gotowy? Sprawdzimy to za pomocą patyczka, który po wbiciu powinien wyjść suchy.
    6. Upieczony chleb z mąki migdałowej wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia. Podajemy w ramach posiłku z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsatPolsat