Zajadaj ze smakiem na śniadanie. Zredukujesz zbędne kalorie, zachowasz smukłą sylwetkę

Jak przygotować chleb keto z mąki migdałowej?
Jak przygotować chleb keto z mąki migdałowej?123RF/PICSEL

Czy z mąki migdałowej można upiec chleb?

  • białka
  • błonnika
  • kwasów omega-3
  • tłuszczy nienasyconych

Keto chleb na bazie mąki migdałowej

Z mąki migdałowej przygotujemy dietetyczny chleb
Z mąki migdałowej przygotujemy dietetyczny chleb123RF/PICSEL
  • 150 g mąki migdałowej
  • 70 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie chleba z mąki migdałowej

  1. Mąkę migdałową przesiewamy do miski, wsypujemy proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszamy.
  2. W kolejnym kroku w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy je razem z czterema żółtkami do suchych składników.
  3. Oddzielone białka doprawiamy szczyptą soli, a następnie ubijamy. Kiedy uzyskamy sztywną pianę, musimy delikatnie wmieszać ją do ciasta.
  4. Ciasto na bazie mąki migdałowej przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
  5. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy przez 30 minut. Skąd wiadomo, że chleb jest gotowy? Sprawdzimy to za pomocą patyczka, który po wbiciu powinien wyjść suchy.
  6. Upieczony chleb z mąki migdałowej wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia. Podajemy w ramach posiłku z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsatPolsat