Sernik z mlekiem skondensowanym. Słodki obłoczek na deserowym talerzyku

Sernik z mlekiem skondensowanym to idealny dodatek do kawy
Sernik z mlekiem skondensowanym to idealny dodatek do kawy123RF/PICSEL

Do czego używa się mleka skondensowanego?

Zobacz również:

    Obłędny w smaku sernik z mlekiem skondensowanym

    • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    • 5 jajek
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g cukru z wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • szczypta soli
    • odrobina masła do wysmarowania formy

    Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego - przepis

    1. W pierwszym kroku rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C z opcją grzanie góra-dół, bez włączonego termoobiegu.
    2. Boki tortownicy o średnicy 26 cm dokładnie smarujemy masłem, a spód wykładamy wyciętym arkuszem papieru do pieczenia.
    3. Do dwóch misek rozdzielamy żółtka i białka z jajek. Do naczynia z żółtkami dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia.
    4. W kolejnym kroku do masy serowo-jajecznej wlewamy wolnym strumieniem mleko skondensowane i ponownie mieszamy.
    5. Następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na tym etapie możemy dodać także cukier z wanilią lub ekstrakt waniliowy.
    6. Do miski z białkami dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następny etap polega na delikatnym przeniesieniu piany z białek do masy serowej i wymieszanie całości na jednolitą konsystencję.
    7. Masę sernikową z mlekiem skondensowanym wlewamy do wcześniej natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
    8. Po włożeniu ciasta do piekarnika pieczemy je przez 45 minut w 170 st. C, a po upływie wyznaczonego czasu zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i podpiekamy jeszcze przez 35-40 minut.
    9. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego schłodzenia i stężenia.
    10. Sernik z mlekiem skondensowanym doskonale smakuje oblany sosem czekoladowym lub owocowym, a także udekorowany świeżymi i mrożonymi owocami oraz listkiem mięty. Zwolennikom bardzo słodkich rozwiązań posmakuje także połączenie sernika na mleku skondensowanym z domowym słonym karmelem.