Smak nostalgii dzieci PRL-u. W kilka chwil zapach kokosa wypełni całe mieszkanie

Popołudniowa kawa lub aromatyczna herbata najlepiej smakują, jeśli towarzyszy im słodka przekąska. Nie musi to wcale być spory kawałek tortu, niewielkie ciasteczko w zupełności wystarczy. Jeśli przejadły nam się sklepowe wytwory, a do najbliższej cukierni czeka nas długa wyprawa, postawmy na domowy przysmak. Szczególnej uwadze polecamy kokosanki, które osładzały czasy dzieciństwa.

Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u
Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u123RF/PICSEL

Jak zrobić dobre kokosanki?

Chrupiąca skorupka i rozpływający się w ustach środek to cechy idealnie przyrządzonych kokosanek. Słodkie i obfitujące w wiórki kokosowe ciasteczka święciły triumfy w czasach PRL-u. Choć przez lata pozostawały zapomniane, teraz ponownie wracają do łask. Co ciekawe, oryginalny przepis funkcjonuje już od kilkuset lat, a powstał prawdopodobnie we Francji lub Włoszech. Jak przygotować idealne kokosanki do kawy? Przepis wymaga tylko kilku składników.

Składniki na miękkie kokosanki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie kokosanek w domu

Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek
Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek123RF/PICSEL
  1. Do garnka wkładamy masło i dosypujemy cukier. Ustawiamy niewielką moc palnika i doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia obu składników.
  2. Jeszcze ciepłą mieszankę łączymy z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na boku do ostygnięcia.
  3. Kiedy masa kokosowa stygnie, do czystej miski wrzucamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną masę.
  4. Na koniec dosypujemy do białej jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy mikserem przez ok. minutę.
  5. Masę z białek łączymy z mieszanką kokosową, a następnie za pomocą niewielkiej łyżeczki lub dłoni formujemy z niej małe kuleczki.
  6. Tak przygotowane ciasteczka kładziemy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  7. Jak długo trzeba piec kokosanki? Niewielkim ciasteczkom wystarczy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  8. Upieczone kokosanki wyciągamy z piekarnika, układamy na kratce i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wersja czekoladowa i przechowywanie słodkości

Podstawowy przepis na kokosanki w prosty sposób wzbogacimy także o dodatek czekolady. Świetnie sprawdzą się wszystkie rodzaje, nie tylko mleczna, ale także gorzka i deserowa. Na jakim etapie dodać czekoladę do kokosanek? Z krokiem należy poczekać do momentu, w którym wyciągnięte z piekarnika ciasteczka zdążą się nieco ostudzić. Dopiero wtedy możemy rozpuścić wybraną czekoladę w kąpieli wodnej i zanurzać w niej spody kokosowych słodkości.

Nadmiar czekolady strząsamy, ponownie odkładamy kokosanki na blachę i czekamy 15-20 minut do całkowitego stężenia polewy. Niezależnie od tego, czy przygotujemy kokosanki solo, lub jednak zdecydujemy się na dodatek czekolady, słodki przysmak możemy przechowywać szczelnie zamknięty przez 3-4 dni. Co ważne, kokosanki nadają się do mrożenia. W zamrażalniku przetrwają do trzech miesięcy. Jeśli najdzie nas na nie ochota, wystarczy, że wyciągniemy je ok. 30-40 minut przed zjedzeniem. To da ciastkom czas na ocieplenie.

„Ewa gotuje”: Ciasto kokosowe bez pieczeniaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas