Smak nostalgii dzieci PRL-u. W kilka chwil zapach kokosa wypełni całe mieszkanie

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Popołudniowa kawa lub aromatyczna herbata najlepiej smakują, jeśli towarzyszy im słodka przekąska. Nie musi to wcale być spory kawałek tortu, niewielkie ciasteczko w zupełności wystarczy. Jeśli przejadły nam się sklepowe wytwory, a do najbliższej cukierni czeka nas długa wyprawa, postawmy na domowy przysmak. Szczególnej uwadze polecamy kokosanki, które osładzały czasy dzieciństwa.

Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u
Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u123RF/PICSEL

Jak zrobić dobre kokosanki?

Chrupiąca skorupka i rozpływający się w ustach środek to cechy idealnie przyrządzonych kokosanek. Słodkie i obfitujące w wiórki kokosowe ciasteczka święciły triumfy w czasach PRL-u. Choć przez lata pozostawały zapomniane, teraz ponownie wracają do łask. Co ciekawe, oryginalny przepis funkcjonuje już od kilkuset lat, a powstał prawdopodobnie we Francji lub Włoszech. Jak przygotować idealne kokosanki do kawy? Przepis wymaga tylko kilku składników.

Składniki na miękkie kokosanki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie kokosanek w domu

Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek
Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek123RF/PICSEL
  1. Do garnka wkładamy masło i dosypujemy cukier. Ustawiamy niewielką moc palnika i doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia obu składników.
  2. Jeszcze ciepłą mieszankę łączymy z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na boku do ostygnięcia.
  3. Kiedy masa kokosowa stygnie, do czystej miski wrzucamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną masę.
  4. Na koniec dosypujemy do białej jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy mikserem przez ok. minutę.
  5. Masę z białek łączymy z mieszanką kokosową, a następnie za pomocą niewielkiej łyżeczki lub dłoni formujemy z niej małe kuleczki.
  6. Tak przygotowane ciasteczka kładziemy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  7. Jak długo trzeba piec kokosanki? Niewielkim ciasteczkom wystarczy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  8. Upieczone kokosanki wyciągamy z piekarnika, układamy na kratce i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wersja czekoladowa i przechowywanie słodkości

Podstawowy przepis na kokosanki w prosty sposób wzbogacimy także o dodatek czekolady. Świetnie sprawdzą się wszystkie rodzaje, nie tylko mleczna, ale także gorzka i deserowa. Na jakim etapie dodać czekoladę do kokosanek? Z krokiem należy poczekać do momentu, w którym wyciągnięte z piekarnika ciasteczka zdążą się nieco ostudzić. Dopiero wtedy możemy rozpuścić wybraną czekoladę w kąpieli wodnej i zanurzać w niej spody kokosowych słodkości.

Nadmiar czekolady strząsamy, ponownie odkładamy kokosanki na blachę i czekamy 15-20 minut do całkowitego stężenia polewy. Niezależnie od tego, czy przygotujemy kokosanki solo, lub jednak zdecydujemy się na dodatek czekolady, słodki przysmak możemy przechowywać szczelnie zamknięty przez 3-4 dni. Co ważne, kokosanki nadają się do mrożenia. W zamrażalniku przetrwają do trzech miesięcy. Jeśli najdzie nas na nie ochota, wystarczy, że wyciągniemy je ok. 30-40 minut przed zjedzeniem. To da ciastkom czas na ocieplenie.

„Ewa gotuje”: Ciasto kokosowe bez pieczeniaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas