Smak nostalgii dzieci PRL-u. W kilka chwil zapach kokosa wypełni całe mieszkanie

Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u
Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u123RF/PICSEL

Jak zrobić dobre kokosanki?

Zobacz również:

    • 200 g wiórków kokosowych
    • 50 g masła
    • 150 g cukru białego
    • 2 białka
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie kokosanek w domu

    Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek
    Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek123RF/PICSEL
    1. Do garnka wkładamy masło i dosypujemy cukier. Ustawiamy niewielką moc palnika i doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia obu składników.
    2. Jeszcze ciepłą mieszankę łączymy z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na boku do ostygnięcia.
    3. Kiedy masa kokosowa stygnie, do czystej miski wrzucamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną masę.
    4. Na koniec dosypujemy do białej jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy mikserem przez ok. minutę.
    5. Masę z białek łączymy z mieszanką kokosową, a następnie za pomocą niewielkiej łyżeczki lub dłoni formujemy z niej małe kuleczki.
    6. Tak przygotowane ciasteczka kładziemy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
    7. Jak długo trzeba piec kokosanki? Niewielkim ciasteczkom wystarczy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
    8. Upieczone kokosanki wyciągamy z piekarnika, układamy na kratce i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Wersja czekoladowa i przechowywanie słodkości

    „Ewa gotuje”: Ciasto kokosowe bez pieczeniaPolsatPolsat