Smak nostalgii dzieci PRL-u. W kilka chwil zapach kokosa wypełni całe mieszkanie

Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u
Ciasteczka kokosanki smakowały nie tylko dzieciom w czasach PRL-u123RF/PICSEL

Jak zrobić dobre kokosanki?

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie kokosanek w domu

Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek
Ubita piana i wiórki kokosowe to podstawa smakowitych kokosanek123RF/PICSEL
  1. Do garnka wkładamy masło i dosypujemy cukier. Ustawiamy niewielką moc palnika i doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia obu składników.
  2. Jeszcze ciepłą mieszankę łączymy z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na boku do ostygnięcia.
  3. Kiedy masa kokosowa stygnie, do czystej miski wrzucamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną masę.
  4. Na koniec dosypujemy do białej jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy mikserem przez ok. minutę.
  5. Masę z białek łączymy z mieszanką kokosową, a następnie za pomocą niewielkiej łyżeczki lub dłoni formujemy z niej małe kuleczki.
  6. Tak przygotowane ciasteczka kładziemy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  7. Jak długo trzeba piec kokosanki? Niewielkim ciasteczkom wystarczy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  8. Upieczone kokosanki wyciągamy z piekarnika, układamy na kratce i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wersja czekoladowa i przechowywanie słodkości

„Ewa gotuje”: Ciasto kokosowe bez pieczeniaPolsatPolsat