Serniki, których chociaż raz warto spróbować. Nie ma opcji, że nie wyjdą

Kremowa konsystencja, słodka warstwa i niezliczona ilość wariacji sprawiają, że nie sposób znudzić się sernikiem. Który jest najsmaczniejszy na świecie? To już zależy od naszych upodobań. Dzisiaj przedstawiamy trzy wyjątkowe przepisy, które Ewa Wachowicz zdradziła w swoim programie "Ewa Gotuje". Uwierzcie nam, mogą skraść wasze serca (i podniebienia). Każdy z nich to niepowtarzalne połączenie smaków, które sprawią, że zakochasz się od pierwszego kęsa.

Serniki, które chociaż raz warto spróbować
Serniki, które chociaż raz warto spróbować123RF/PICSEL

Szybki sernik z malinami

Sernik z malinami
Sernik z malinami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 800 g tłustego twarogu, 
  • 6 jajek, 
  • 6 łyżek erytrolu (ew. cukru), 
  • 6 łyżek śmietany 18 proc., 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, 
  • szczypta soli, 
  • maliny.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wybić do kielicha miksera. Posłodzić erytrolem. Dodać śmietanę. 
  2. Uperfumować pastą waniliową. Posolić. Wkruszyć twaróg. 
  3. Wszystko dobrze zmiksować i przelać do tortownicy (średnica 24 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia, dodatkowo spód i boki wysmarowane masłem). 
  4. Na wierzchu ułożyć maliny. Piec przez ok. 50 minut w temp. 170 st. C. 
  5. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Sernik z jogurtu. Szybko, prosto i smacznie

„Ewa gotuje”: Sernik z jogurtuPolsat

Sernik z jogurtu. Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ⅓ szklanki cukru pudru,
  • 125 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany.

Masa jogurtowa: 

  • 1 kg jogurtu greckiego,
  • 7 białek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • garść rodzynków + mąka do obtoczenia.

Zdobienie: 

  • cukier puder,
  • plasterki limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 
  2. Rozwałkować i przełożyć do tortownicy. 
  3. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 st. C. 
  4. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. 
  5. Uperfumować cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. 
  6. Wsypać budyń. Dodać jogurty i delikatnie zmiksować. 
  7. Dorzucić rodzynki (omączone, by nie opadły na dno). 
  8. Wymieszać i nałożyć na wystudzone ciasto. Wyrównać. 
  9. Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 
  10. Po upieczeniu zostawić na 30 minut w wyłączonym piekarniku. 

Gdy sernik wystygnie udekorować cukrem pudrem i plasterkami limonki.

Sernik baskijski. Cukierniczy hit

Składniki na sernik baskijski:

  • 160 g ciasteczek,
  • 100 g masła,
  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • ½ l śmietanki kremówki 36 proc.
Sernik baskijski Ewy Wachowicz
Sernik baskijski Ewy Wachowiczmateriał partnera

Jak przygotować sernik baskijski? Instrukcja krok po kroku

  1. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia w ten sposób, żeby wystawał ponad foremkę. 
  2. Ciastka pokruszyć tłuczkiem, wlać roztopione masło i wymieszać. 
  3. Przełożyć do tortownicy, wyrównać, ubić i na ½ godziny wstawić do lodówki. 
  4. Ser przełożyć do miski. Wlać ekstrakt waniliowy, posłodzić i posolić. 
  5. Wybić jajka. Wsypać mąkę i zmiksować. Wlać śmietankę i ponownie zmiksować. 
  6. Przelać na schłodzony spód. 
  7. Piec przez 40 minut w temp. 220 st. C. 
  8. Po upieczeniu wystudzić (ciepły sernik trzęsie się jak galareta), następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. 
"Rozmowy Kobiety": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyINTERIA.PL