Serniki, których chociaż raz warto spróbować. Nie ma opcji, że nie wyjdą
Kremowa konsystencja, słodka warstwa i niezliczona ilość wariacji sprawiają, że nie sposób znudzić się sernikiem. Który jest najsmaczniejszy na świecie? To już zależy od naszych upodobań. Dzisiaj przedstawiamy trzy wyjątkowe przepisy, które Ewa Wachowicz zdradziła w swoim programie "Ewa Gotuje". Uwierzcie nam, mogą skraść wasze serca (i podniebienia). Każdy z nich to niepowtarzalne połączenie smaków, które sprawią, że zakochasz się od pierwszego kęsa.

Spis treści:
Szybki sernik z malinami

Składniki:
- 800 g tłustego twarogu,
- 6 jajek,
- 6 łyżek erytrolu (ew. cukru),
- 6 łyżek śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- szczypta soli,
- maliny.
Sposób przygotowania:
- Jajka wybić do kielicha miksera. Posłodzić erytrolem. Dodać śmietanę.
- Uperfumować pastą waniliową. Posolić. Wkruszyć twaróg.
- Wszystko dobrze zmiksować i przelać do tortownicy (średnica 24 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia, dodatkowo spód i boki wysmarowane masłem).
- Na wierzchu ułożyć maliny. Piec przez ok. 50 minut w temp. 170 st. C.
- Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Sernik z jogurtu. Szybko, prosto i smacznie
Sernik z jogurtu. Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ⅓ szklanki cukru pudru,
- 125 g masła,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki śmietany.
Masa jogurtowa:
- 1 kg jogurtu greckiego,
- 7 białek,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- skórka otarta z cytryny,
- 2 budynie śmietankowe,
- garść rodzynków + mąka do obtoczenia.
Zdobienie:
- cukier puder,
- plasterki limonki.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- Rozwałkować i przełożyć do tortownicy.
- Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 st. C.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.
- Uperfumować cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny.
- Wsypać budyń. Dodać jogurty i delikatnie zmiksować.
- Dorzucić rodzynki (omączone, by nie opadły na dno).
- Wymieszać i nałożyć na wystudzone ciasto. Wyrównać.
- Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Po upieczeniu zostawić na 30 minut w wyłączonym piekarniku.
Gdy sernik wystygnie udekorować cukrem pudrem i plasterkami limonki.
Sernik baskijski. Cukierniczy hit
Składniki na sernik baskijski:
- 160 g ciasteczek,
- 100 g masła,
- 600 g twarogu sernikowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka cukru,
- ¾ łyżeczki soli,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- ½ l śmietanki kremówki 36 proc.

Jak przygotować sernik baskijski? Instrukcja krok po kroku
- Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia w ten sposób, żeby wystawał ponad foremkę.
- Ciastka pokruszyć tłuczkiem, wlać roztopione masło i wymieszać.
- Przełożyć do tortownicy, wyrównać, ubić i na ½ godziny wstawić do lodówki.
- Ser przełożyć do miski. Wlać ekstrakt waniliowy, posłodzić i posolić.
- Wybić jajka. Wsypać mąkę i zmiksować. Wlać śmietankę i ponownie zmiksować.
- Przelać na schłodzony spód.
- Piec przez 40 minut w temp. 220 st. C.
- Po upieczeniu wystudzić (ciepły sernik trzęsie się jak galareta), następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.