Sezon na szczaw. Jak go wykorzystać w kuchni?

Ewa Wachowicz

Polecamy Ewa Wachowicz

Sezon na szczaw w pełni. To właśnie teraz jego liście są najsmaczniejsze. Roślinę tę można wykorzystać kulinarnie na wiele sposobów. Jest smaczna, ale również bardzo zdrowa. Dzisiaj podzielę się kilkoma sprawdzonymi przepisami na potrawy z dodatkiem szczawiu.

Przepisy Ewy Wachowicz na dania ze szczawiem
Przepisy Ewy Wachowicz na dania ze szczawiemmateriał partnera

Szczaw zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Co więcej, ma też właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Najczęściej przygotowujemy z niego zupy, ale opcji jest więcej.

Szczaw to roślina, której właściwości często są niedoceniane. To błąd, ponieważ wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej. Najlepiej więc połączyć obie “dziedziny" i przygotować potrawę ze szczawiem - smacznie i zdrowo!

Zupa krem ze szczawiu

Składniki:

  • 2 garście świeżego szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • kilka jajek przepiórczych
  • sól
  • pieprz 
  • do dekoracji: koperek 

Opis przygotowania:

  1. Szczaw podsmażyć na maśle. 
  2. Przetrzeć przez sito do garnka. 
  3. Zalać bulionem i zagotować. 
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  5. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką. 
  6. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym. 
  7. Udekorować koperkiem.

Klasyczna zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowicz
Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1½ l rosołu
  • 1 gałązka lubczyku
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczaw czerwony do dekoracji 

Opis przygotowania:

  1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. 
  2. Przesmażyć w garnku na maśle. 
  3. Zalać rosołem i ugotować.
  4. Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw. 
  5. Zabielić śmietaną. 
  6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i szczawiem

Niezbędne składniki:

  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 4 jajka
  • 3 świeże ogórki gruntowe

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz 

Opis przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 
  2. Liście szczawiu i czosnku umyć, osuszyć i posiekać na paseczki. 
  3. Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
  4. Wszystko wrzucić do miski i wymieszać.
  5. Zrobić sos. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą. 
  6. Przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Zalać sałatkę i ponownie wymieszać.

Omlet ze szczawiem

Omlet ze szczawiem - przepis Ewy Wachowicz
Omlet ze szczawiem - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • garść szczawiu
  • 1 cebula dymka
  • kawałek żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia 

Opis przygotowania:

  1. Szczaw umyć, oderwać łodyżki, zwinąć w rulony i pokroić w cienkie wstążki.
  2. Dymkę posiekać. 
  3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Na maśle przesmażyć białą część dymki i szczaw aż zmięknie. Przestudzić.
  5. Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. 
  6. Lekko ubić.
  7. Dorzucić szczaw z dymką, połowę startego sera i połowę szczypioru z dymki. 
  8. Wymieszać.
  9. Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż wierzch się zetnie.
  10. Po usmażeniu posypać resztą sera i szczypioru.

Sos ze szczawiu

Doskonale komponuje się on z jajkami, może też być dodatkiem do ryb, mięs albo posłużyć jako smarowidło do kanapki.

Sos szczawiowy - przepis Ewy Wachowicz
Sos szczawiowy - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • pęczek liści szczawiu
  • 200 g jogurtu
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz 

Opis przygotowania:

  1. Szczaw umyć i osuszyć. 
  2. Do miksera wrzucić szczaw, czosnek, dodać jogurt, majonez i musztardę, zmiksować. 
  3. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Matteo Brunetti: We Włoszech trudno wyszukać dobrą włoską restaurację, bo oceny turystów wprowadzają w błąd INTERIA.PL

Polecamy

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas