Sezon na szczaw. Jak go wykorzystać w kuchni?
Sezon na szczaw w pełni. To właśnie teraz jego liście są najsmaczniejsze. Roślinę tę można wykorzystać kulinarnie na wiele sposobów. Jest smaczna, ale również bardzo zdrowa. Dzisiaj podzielę się kilkoma sprawdzonymi przepisami na potrawy z dodatkiem szczawiu.
Spis treści:
Szczaw zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Co więcej, ma też właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Najczęściej przygotowujemy z niego zupy, ale opcji jest więcej.
Szczaw to roślina, której właściwości często są niedoceniane. To błąd, ponieważ wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej. Najlepiej więc połączyć obie “dziedziny" i przygotować potrawę ze szczawiem - smacznie i zdrowo!
Zupa krem ze szczawiu
Składniki:
- 2 garście świeżego szczawiu
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- kilka jajek przepiórczych
- sól
- pieprz
- do dekoracji: koperek
Opis przygotowania:
- Szczaw podsmażyć na maśle.
- Przetrzeć przez sito do garnka.
- Zalać bulionem i zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką.
- Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym.
- Udekorować koperkiem.
Klasyczna zupa szczawiowa
Składniki:
- 1 pęczek szczawiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1½ l rosołu
- 1 gałązka lubczyku
- ½ szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- szczaw czerwony do dekoracji
Opis przygotowania:
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Przesmażyć w garnku na maśle.
- Zalać rosołem i ugotować.
- Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw.
- Zabielić śmietaną.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Polecamy również: Dietetyczne zupy wiosenne z młodych warzyw - przepisy Ewy Wachowicz
Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i szczawiem
Niezbędne składniki:
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 4 jajka
- 3 świeże ogórki gruntowe
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
- Liście szczawiu i czosnku umyć, osuszyć i posiekać na paseczki.
- Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystko wrzucić do miski i wymieszać.
- Zrobić sos. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Zalać sałatkę i ponownie wymieszać.
Spróbuj też: pysznej sałatki milionera
Omlet ze szczawiem
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- garść szczawiu
- 1 cebula dymka
- kawałek żółtego sera
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Opis przygotowania:
- Szczaw umyć, oderwać łodyżki, zwinąć w rulony i pokroić w cienkie wstążki.
- Dymkę posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na maśle przesmażyć białą część dymki i szczaw aż zmięknie. Przestudzić.
- Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko.
- Lekko ubić.
- Dorzucić szczaw z dymką, połowę startego sera i połowę szczypioru z dymki.
- Wymieszać.
- Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż wierzch się zetnie.
- Po usmażeniu posypać resztą sera i szczypioru.
Sos ze szczawiu
Doskonale komponuje się on z jajkami, może też być dodatkiem do ryb, mięs albo posłużyć jako smarowidło do kanapki.
Składniki:
- pęczek liści szczawiu
- 200 g jogurtu
- ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Szczaw umyć i osuszyć.
- Do miksera wrzucić szczaw, czosnek, dodać jogurt, majonez i musztardę, zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Polecamy również: Proste przepisy na dania ze szparagami. Poleca Ewa Wachowicz