Wrzuć na grilla i zajadaj. Katarzyna Bosacka radzi: to najlepsza kiełbasa
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Jaka kiełbasa na grilla? Katarzyna Bosacka nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Ekspertka od zdrowego odżywiania wzięła pod lupę kilka najpopularniejszych przysmaków, które trafiają na ruszt zdecydowanie najczęściej. A potem wskazała ten, którym można zajadać się niemal bez obaw. „Lepszy skład, bez konserwantów” – podkreśla.
Kiełbasa na grilla. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać
Grillowanie to prawdziwe hobby wielu Polaków. Podczas gdy na niebie wesoło zadomawia się słońce, wielu rodaków rusza do ogrodu, gdzie rozstawia grilla i rozpoczyna prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ta, mimo iż smaczna, bywa niekiedy prawdziwą katorgą dla żołądka. Szczególnie, jeśli na ruszcie umieścimy te przysmaki, których skład przyprawia o gęsią skórkę.
Katarzyna Bosacka postanowiła po raz kolejny przestrzec Polaków. Ekspertka od zdrowego odżywiania, systematycznie doradzając rodakom w kwestiach świadomego dokonywania zakupów i zachęcając do dokładnego czytania etykiet, przyjrzała się temu produktowi, który na grilla trafia najczęściej. Wzięła pod lupę kilka rodzajów kiełbasy, by wskazać tę najzdrowszą. Jej rady warto wziąć sobie do serca.
Jaka kiełbasa na grilla? Katarzyna Bosacka ostrzega
Sklepowe półki wręcz uginają się od nadmiaru różnych rodzajów grillowej kiełbasy. Zanim jednak ta trafi do koszyka, warto dokładnie przeanalizować jej skład. Po którą sięgnąć?
"Tradycyjna wędzona czy może biała? Zdecydowanie biała. Biała ma zwykle krótszy skład, zwłaszcza ta biała surowa. W dodatku można znaleźć taką, która nie ma w sobie dwóch konserwantów E250 i E251 czyli azotanu i azotynu sodu. A taka tradycyjna kiełbasa ma te dwa konserwanty, które po podgrzaniu powodują, że tworzą się w niej nitrozoaminy - to są substancje rakotwórcze" - wyjaśnia Katarzyna Bosacka.
Co więcej, jak przyznaje w rozmowie z "Super Expressem", na grilla warto wrzucić nie tylko mięso, ale również ryby, sery, pieczywo czy warzywa. Ważna jest jednak jedna zasada - sposób ich przygotowania. "Ważna jest obróbka - na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze" - podkreśla Katarzyna Bosacka.
Zobacz również: Marynata do karkówki. Znajomi nigdy nie zapomną twojego grilla
Jakie mięso najlepsze jest na grilla? Zwróć uwagę na te szczegóły
Obok kiełbasek na ruszcie często lądują też marynowane mięsa. Te, już zamarynowane i gotowe, kupić można w marketach. To oszczędność czasu i spora wygoda. Przy zakupach warto mieć się jednak na baczności.
Katarzyna Bosacka podkreśla, że skład podobnych produktów w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia. Kiedy na etykiecie zauważymy obecność wypełniaczy czy fosforanów, lepiej pożegnać plany zakupu podobnego mięsa. Ekspertka podkreśla także, że marynata może maskować niską jakość i świeżość mięsa. Czasami więc lepiej poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie dania w zaciszu domowej kuchni, ciesząc się kolejno smacznym, a przede wszystkim zdrowym posiłkiem.
Zobacz również: Ta czynność podczas grillowania spędza wszystkim sen z powiek. A wystarczy jedno warzywo