Sezon na szparagi

Sezon na szparagi w pełni. Jeżeli zastanawiasz się jak je przyrządzić skorzystaj z naszych przepisów.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 16 dużych szparagów białych lub zielonych,
- 8 plastrów szynki,
- 2 jajka,
- 50 g. sera rokpol,
- 6-8 łyżek śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 łyżki tłuszczu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sol, pieprz.

Przygotowanie:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Pędy zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać cukier i1/3 tłuszczu, gotować przez 15-20 min. Odsączyć. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wlać śmietanę, chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Ser rozkruszyć, jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ser i żółtka dodać do sosu, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Po 2 szparagi zawijać w plasterek szynki, układać w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem, wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 8-10min. w temp. 220 C. Po wyjęciu z pieca odczekać ok. 5min. i można jeść.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 8 porcji:

- 10 dag masła,
- 20 dag mąki,
- 7 jajek,
- sól,
- po 2 wiązki białych i zielonych szparagów,
- cukier,
- 375 ml mleka,
- pieprz,
- mielona gałka muszkatołowa,
- 6 cienkich plasterków szynki wędzonej,
- majeranek do dekoracji

Przygotowanie:

Z masła, mąki, 1 jajka, szczypty soli i 1,5 łyżki zimnej wody zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i ochładzaj 30 minut. Białe szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, zielonym szparagom odetnij końce. Szparagi gotuj w osobnych garnkach po około 3 minuty. Odcedź. Przelej zimną wodą. 6 jajek zmiksuj z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Formę do tart wyłóż papierem do pieczenia, spód i brzegi wylep ciastem kruchym. Na tym ułóż szparagi i szynkę. Zalej mlekiem z jajkami. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz 45-50 minut. Gotowy quiche wyjmij, udekoruj majerankiem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 3 wiązki zielonych szparagów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 dag szynki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka mąki,
- 400 ml bulionu,
- 15 dag śmietany,
- 1 duży pomidor,
- szczypta cukru

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i czosnek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Smaż porcjami na rozgrzanym oleju na silnym ogniu, wyjmij. Na tym samym tłuszczu podduś cebulę i czosnek. Oprósz mąką, zasmaż. Dodaj mięso. Podlej bulionem i śmietanką. Przykryj. Duś 10 min. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. W tym czasie szparagom poobcinaj zdrewniałe końce. Pędy włóż do posolonego wrzątku. Gotuj 10 min. Pomidor pokrój na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Szparagi osącz. Przełóż na ogrzany półmisek. Polej przygotowaną potrawką. Posyp pomidorami. Podawaj z makaronem wstążki.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 12 pędów białych szparagów (50 dag),
- sól, cukier,
- 2 dymki,
- małe dojrzałe mango,
- 10 dag truskawek,
- łyżka słodkiej musztardy,
- 3 łyżki octu,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- 8 dag startego parmezanu,
- 3 jajka,
- 5-6 łyżek mąki,
- 500 ml oleju do smażenia,
- rukola, sezam i marynowany,
- zielony pieprz

Przygotowanie:

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce. Pędy gotuj 7 min w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Oczyść dymkę pokrój w talarki, obrane mango potnij w kosteczkę. Również w kostkę pokrój truskawki. Musztardę utrzyj z octem i z olejem. Dodaj dymkę, mango i truskawki. Przypraw solą i pieprzem. Parmezan utrzyj z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze osączone szparagi panieruj najpierw w pozostałej mące. Następnie zanurzaj w cieście. Smaż na złoto (2-3 min) w rozgrzanym oleju. Podawaj na półmisku przybranym rukolą, posyp sezamem i zielonym pieprzem. Polej odrobiną sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas