Sezon na truskawki w pełni. Dodaj je do pysznego deseru urodzinowego
Już niedługo zacznie się sezon na truskawki. Z tego powodu ceny pysznego, letniego owocu będą spadać. Warto więc w tym czasie wykonać na urodziny bliskiej osoby tort truskawkowy z kremem z mascarpone. W tym artykule znajdziesz przepis na idealny biszkopt i krem, aby stworzyć pyszny urodzinowy deser.
Spis treści:
Jak zrobić dobry krem do tortu truskawkowego z mascarpone?
Dobry krem do tortu truskawkowego z mascarpone musi być odpowiednio gładki i gęsty, tak aby można go było bez problemu rozprowadzić po biszkopcie. Zrobienie takiego kremu jest bardzo szybkie i proste. Potrzeba do tego:
- 500 ml śmietanki kremówki minimum 30%,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Na początek do zrobienia kremu do tortu truskawkowego z mascarpone ubijamy śmietankę kremówkę. Należy pamiętać o tym, aby śmietana była dobrze schłodzona. W przeciwnym wypadku może się nie ubić.
Ubijanie śmietanki kremówki warto zacząć od mniejszych obrotów, a później stopniowo możemy je zwiększać. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Należy uważać, aby nie za długo ubijać śmietankę. Może się wtedy zwarzyć i krem do tortu truskawkowego nie wyjdzie.
Po ubiciu śmietany dodajemy przygotowany serek mascarpone. Całość mieszamy na niskich obrotach, tak aby składniki połączyły się ze sobą i tworzyły jednolitą masę. Tym prostym sposobem otrzymaliśmy krem z mascarpone do tortu truskawkowego. Dla urozmaicenia można do niego dodać część pokrojonych truskawek, które znajdą się w cieście.
Jak zrobić prosty tort truskawkowy?
Robienie prostego tortu truskawkowego należy zacząć od przygotowania podstawy deseru, czyli biszkoptu. W zależności od preferencji można wykonać biszkopt jasny lub ciemny, kakaowy. Można go wykonać nawet na 2 dni przed uszykowaniem tortu.
Składniki na biszkopt do prostego tortu truskawkowego:
- 140 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 7 jajek,
- 150 g cukru.
W pierwszej kolejności należy oddzielić białka od żółtek, a następnie je ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy przygotowany cukier. Gdy ten rozpuści się, masę łączymy z wcześniej oddzielonymi żółtkami.
Następnym krokiem przygotowywania biszkoptu na prosty tort z truskawkami jest wymieszanie zawartości miski z mieszanką mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Robimy to dokładnie, ale delikatnie i nie za długo, jedynie do połączenia się składników.
Masę przelewamy do wcześniej wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Biszkopt na tort pieczemy około 30 minut w 170°C. Od razu po upieczeniu wyjmujemy go z piekarnika.
Po ostygnięciu biszkopt można wyciągnąć z formy. Następnie podstawę tortu truskawkowego dzielimy na trzy części. Pierwszy z nich smarujemy zblendowanymi truskawkami u spodu, a później nakładamy porcję kremu z mascaprone.
Drugą część prostego tortu truskawkowego przekładamy kremem z mascarpone, który został wymieszany z pokrojonymi kawałkami truskawek. Na wyłożony krem nakładamy ostatni element biszkoptu. Cały tort smarujemy dookoła pozostałym kremem z mascarpone. Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami wedle preferencji.
Zrobienie takiego tortu truskawkowego z kremem z mascarpone jest szybkie i proste. Efekt i smak zachwycą niejedno wymagające podniebienie.
Jak zrobić polewę truskawkową na tort?
Dodatkowo na samą górę tortu truskawkowego można użyć polewy. Idealnie komponować się będzie polewa truskawkowa. Wykonamy ją w prosty sposób z białej czekolady i musu truskawkowego.
Truskawki należy zblendować na gładką masę, którą następnie zagotowujemy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do musu truskawkowego. Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowaną polewę truskawkową na tort można rozprowadzić na wierzchu ciasta. Można również wykonać nią modne zdobienia jak np. spływająca polewa po bokach tortu. Po czasie polewa truskawkowa zastygnie i będzie dobrze prezentować się na deserze.
Zobacz również: