Sezonowy przysmak podkręci metabolizm. Jesz do syta i chudniesz

Latem wyjątkowo dbamy o dobrą formę i - jak zwykle- o zdrowie. O tej porze roku łatwiej jest też przygotowywać posiłki, które są lekkie i nie powodują, że przybieramy na wadze. Aby tak było, warto postawić głównie na warzywa i kasze typu bulgur czy jaglaną. Zachęcam także do jedzenia ryb, najlepiej przygotowanych na parze oraz serów – tutaj stawiam przede wszystkim na sery kozie, ale nie tylko. Poniżej kilka receptur.

Ewa Wachowicz poleca lekkie przepisy na lato
Ewa Wachowicz poleca lekkie przepisy na latoArchiwum autora

Lekka zupa warzywna

Jak lato, to bogactwo świeżych warzyw i owoców. Zawsze zachęcam do ich wykorzystywania! Na początek przepis na lekką zupę warzywną.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 gałązka lubczyku
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Przesmażyć na oliwie. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Usmażone warzywa zalać wywarem jarzynowym. 
  2. Wsypać kaszę jaglaną (wcześniej przepłukać ją na sicie pod bieżącą wodą). Gotować przez 10 minut.
  3. Papryki wyczyścić i pokroić w zapałkę. Dorzucić do garnka. Przyprawić lubczykiem i gotować jeszcze przez kilka minut. Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Warzywa z dipem

Jak wspomniałam, koniecznie warto wykorzystać warzywa. Można je wcześniej grillować - będą miały dymny posmak. Do tego proponuję podać dip. Klasyczny czosnkowy lub musztardowy. Poniżej receptury.

Dip czosnkowy

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę.
  2. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Dip musztardowy

Składniki:

  • 2 łyżeczki  musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Opis przygotowania:

Miód połączyć z musztardą, stopniowo wlać oliwę (cały czas mieszając), na samym końcu dodać sok z cytryny i wszystko jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z kozim serem

Warzywa niekoniecznie muszą być grillowane. Możemy jeść je na wiele różnych sposobów. Teraz wyjątkowo smakują surowe. Możecie wykorzystać takie, jakie akurat macie pod ręką i zainspirować się poniższym przepisem na sałatkę z serem kozim.

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • garść oliwek czarnych
  • 250 g sera koziego w typie fety

Sos:

  • ½  cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać do miski. Pomidory pokroić na duże kawałki, wrzucić do miski z sałatą. Dorzucić ogórki - obrane i pokrojone na grube plastry. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w pierścienie. Cebulę pokroić w talarki. Ułożyć na ogórkach. Dorzucić oliwki. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony w kostkę
  2. Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Przelać na sałatkę i od razu podawać.

Dobrze też zawsze mieć przygotowany domowy winegret - wtedy dowolne sałaty z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych i krążków cebuli wystarczy zalać takim sosem, by stworzyć pyszną sałatkę. A jak go zrobić, prosta receptura poniżej.

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Opis przygotowania:

Musztardę połączyć z syropem klonowym. Dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Cienkim strumyczkiem dolać oliwę. Wymieszać. Sałatę polać sosem tuż przed podaniem.

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym
Makaron z cukinii z sosem pomidorowymArchiwum autora

Inna letnia propozycja na delikatny obiad czy też kolację, to makaron z cukinii z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • oliwa
  • parmezan
  • listki bazylii

Opis przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
  2. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Cukinię obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.

Letnie danie z rybą i warzywami

Ryba z warzywami na parze
Ryba z warzywami na parzeArchiwum autora

Wspomniałam, że gotowanie na parze zdaje egzamin zwłaszcza latem. Poniżej danie z rybą i warzywami przyrządzone właśnie na parze.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 pęczek koperku
  • kilka plasterków cytryny
  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • kilka małych marchewek
  • 1 cukinia

Opis przygotowania:

  1. W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną - do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny (najlepiej ze skórką).
  2. Filety podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić nad gorącą wodę. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.
  3. Podawać z sosem czosnkowym.

Zastosowanie sezonowych składników nie tylko wspiera zdrową dietę, ale także pozwala cieszyć się smakiem świeżych, letnich produktów. Wykorzystując naturalne bogactwo warzyw, ryb i serów, możemy tworzyć smaczne i pożywne posiłki, które sprzyjają utrzymaniu idealnej sylwetki przez całe lato - i nie tylko!

Paradox Museum w Londynie. Zabawa w krainie złudzeń optycznych© 2024 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas