Ślimak drożdżowy pachnący cynamonem
Gdy piecze się ślimak, drożdżowy zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni. Można je już kupić w wielu kawiarniach pod nazwą "rollsy", ale nic się nie równa z domowymi wypiekami. Ślimak drożdżowy jest pyszny i każdy polubi to ciasto!
Ślimak drożdżowy - przygotowanie
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Masło (10 dag) stop, ostudź. Mąkę, jajka, 6 łyżek brązowego cukru i waniliowy, szczyptę soli i masło, wymieszaj.
Dodaj rozczyn, wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możesz wyrabiać mikserem planetarnym z hakiem. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę cukru wymieszaj z cynamonem i kardamonem. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm.
Posmaruj resztą stopionego masła, posyp cukrem z przyprawami. Zwiń z dłuższego brzegu, pokrój na roladki. Piecz 20 min w 180°C aż do lekkiego zezłocenia.
Jeśli chcesz, możesz je polać lukrem, ale nie jest to konieczne.
Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:
Zobacz również: