Reklama

Reklama

Ślimak drożdżowy pachnący cynamonem

Gdy się pieką, zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni. Można je już kupić w wielu kawiarniach pod nazwą "rollsy", ale nic się nie równa z domowymi wypiekami.

Składniki

  • 25 g drożdży instant
  • pół szklanki letniego mleka
  • pół kg mąki
  • sól
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 12 łyżek cukru brązowego
  • cukier waniliowy (najlepiej z naturalną wanilią)
  • łyżka cynamon
  • łyżeczka kardamonu

Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Masło (10 dag) stop, ostudź. Mąkę, jajka, 6 łyżek brązowego cukru i waniliowy, szczyptę soli i masło, wymieszaj.

Reklama

Dodaj rozczyn, wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możesz wyrabiać mikserem planetarnym z hakiem. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę cukru wymieszaj z cynamonem i kardamonem. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm.

Posmaruj resztą stopionego masła, posyp cukrem z przyprawami. Zwiń z dłuższego brzegu, pokrój na roladki. Piecz 20 min w 180°C aż do lekkiego zezłocenia.

Jeśli chcesz, możesz je polać lukrem, ale nie jest to konieczne.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje