Przysmak z PRL-u wraca do łask. Sprawdzi się idealnie na tłusty czwartek
Oprac.: Agata Zaremba
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto już zastanowić się, co przygotować na to wyjątkowe święto. Jeśli znudziły nam się pączki lub faworki, świetną propozycją może okazać się dawny przysmak z czasów PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki. Czym są i jak je przygotować?
Spis treści:
Tłusty czwartek coraz bliżej. Co przygotować zamiast pączków i faworków?
Zgodnie z polską tradycją tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jest to święto ruchome, które przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Obchodzimy go dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. W Polsce dzień ten kojarzy się z obfitością oraz oczywiście pączkami i faworkami.
Jednakże pączki to niejedyny przysmak, który uraczy nasze podniebienia w ostatni czwartek karnawału. W tym roku do łask powraca również zapomniany przysmak z czasów PRL-u - ciastka orzeszki.
Zobacz również: Lżejsze od pączków, a równie smakowite. Przygotuj podwójną porcję na tłusty czwartek
Ciasteczka orzeszki hitem PRL-u. Co to za przysmak?
Ciastka orzeszki to małe kulki z ciasta kruchego, które skrywają w swoim wnętrzu wyśmienite budyniowe nadzienie z orzechami. Niegdyś były jednym z ulubionych słodkich przysmaków naszych mam i babć, jednak z biegiem czasu straciły swoją popularność.
Obecnie coraz chętniej wracamy do sprawdzonych przepisów sprzed lat, dlatego ciastka orzeszki znów wracają do łask! Okazuje się, że ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Jednakże potrzebujemy do tego specjalnej formy na ciasteczka, którą kupimy w sklepach z akcesoriami kuchennymi, a także przez internet.
Zobacz również: Popisowe pączki Ewy Wachowicz - pracochłonne, ale warte wysiłku
Jak przygotować ciasteczka orzeszki? To bardzo proste!
Ciasteczka orzeszki można przygotować na różne sposoby. Przepisy różnią się od siebie przede wszystkim nadzieniem — jedni stawiają na klasyczny krem budyniowy, inny wybierają masło orzechowe lub czekoladę.
My podajemy sprawdzony przepis Ewy Wachowicz.
Składniki na ciasto:
- ½ kg - mąki,
- 2 łyżki - cukru pudru,
- 150 g - masła,
- 3 - jajka,
- 5 łyżek - śmietany,
- 1 łyżka - octu,
- 1 łyżeczka - sody.
Składniki na krem orzechowy:
- 1 szklanka - mleka roślinnego, np. sojowego,
- 4 łyżki - cukru trzcinowego,
- 2 szklanki - zmielonych orzechów włoskich,
- 200 g - masła.
Sposób Przygotowania:
- Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski lub na stolnicę.
- Dodajemy zimne, posiekane masło i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie kruszonka. Następnie zbieramy ją w kopczyk.
- W kopczyku robimy dołeczek, a następnie wbijamy do niego jajka, dodajemy śmietanę, ocet i sodę.
- Całość mieszamy, wyrabiamy ciasto i przekładamy je do zamykanego pojemnika.
- W garnku podgrzewamy mleko wraz z cukrem. Następnie wrzucamy orzechy, mieszamy i czekamy, aż całość zgęstnieje.
- Dodajemy masło, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
- Formę na orzeszki natłuszczamy, a wgłębienia wypełniamy ciastem.
- Smażymy na blasze lub pieczemy w piekarniku.
- Na koniec gotowe połówki orzeszków napełniamy kremem i sklejamy ze sobą.