Przysmak z PRL-u wraca do łask. Sprawdzi się idealnie na tłusty czwartek

Ciasteczka orzeszki to świetna alternatywa dla pączków i faworków na Tłusty Czwartek
Ciasteczka orzeszki to świetna alternatywa dla pączków i faworków na Tłusty Czwartek123RF/PICSEL

Tłusty czwartek coraz bliżej. Co przygotować zamiast pączków i faworków?

Ciasteczka orzeszki hitem PRL-u. Co to za przysmak?

Zobacz również:

Ciasteczka orzeszki to nie tylko smaczny ale i efektowny smakołyk na Tłusty Czwartek
Ciasteczka orzeszki to nie tylko smaczny ale i efektowny smakołyk na Tłusty Czwartek123RF/PICSEL

Jak przygotować ciasteczka orzeszki? To bardzo proste!

  • ½ kg - mąki,
  • 2 łyżki - cukru pudru,
  • 150 g - masła,
  • 3 - jajka,
  • 5 łyżek - śmietany,
  • 1 łyżka - octu,
  • 1 łyżeczka - sody.
  • 1 szklanka - mleka roślinnego, np. sojowego,
  • 4 łyżki - cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki - zmielonych orzechów włoskich,
  • 200 g - masła.
  1. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski lub na stolnicę.
  2. Dodajemy zimne, posiekane masło i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie kruszonka. Następnie zbieramy ją w kopczyk. 
  3. W kopczyku robimy dołeczek, a następnie wbijamy do niego jajka, dodajemy śmietanę, ocet i sodę.
  4. Całość mieszamy, wyrabiamy ciasto i przekładamy je do zamykanego pojemnika.
  5. W garnku podgrzewamy mleko wraz z cukrem. Następnie wrzucamy orzechy, mieszamy i czekamy, aż całość zgęstnieje. 
  6. Dodajemy masło, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. 
  7. Formę na orzeszki natłuszczamy, a wgłębienia wypełniamy ciastem. 
  8. Smażymy na blasze lub pieczemy w piekarniku. 
  9. Na koniec gotowe połówki orzeszków napełniamy kremem i sklejamy ze sobą.
„Ewa gotuje”: Sernik z jogurtuPolsat